ChatGPT без никакви етични граници… Може и да не сте

...
ChatGPT без никакви етични граници… Може и да не сте
Коментари Харесай

Стартираха невронната мрежа FreedomGPT – ИИ без ограничени и мерки за информационна безопасност

ChatGPT без никакви етични граници… Може и да не сте мечтали за това, само че Age of AI въпреки всичко го направи. Тя е създала изкуствен интелект (ИИ), който се назовава FreedomGPT и има за цел свободно да взаимодейства със своите консуматори, без табута и ограничавания.

Неотдавна на чатбота ChatGPT бяха наложени доста ограничавания. Целта е да му се попречи да прави расистки, обидни или рискови мнения. В реалност този изкуствен интелект е по-скоро стратегия за машинно образование. За да може да работи, тя се „ зарежда “ с големи количества данни: в тази ситуация въпроси, отговори, текстове от всевъзможен тип, с цел да може да развие съответните логичен връзки сред тези данни и да стане способна да основава свои лични отговори. Данните, върху които е подготвена тази стратегия, са човешки и по този метод тя наследява всички наши предразсъдъци. Нещо повече, създадените до момента изкуствени интелекти постоянно стават мощно дискриминационни в процеса на своето развиване.

Поради тези аргументи откривателите, работещи по ChatGPT, са положили доста старания, с цел да вкарат тези защитни ограничения. Така да вземем за пример към този момент е невероятно да поискате от него да напише речи, възхваляващи Хитлер, или да ви каже по какъв начин да извършите бомба. Освен това той е подготвен да лимитира предразсъдъците си, а и са въведени защитни ограничения за разкриване и анулация на отговори, които са расистки, сексистки или дискриминационни по какъвто и да е метод. Изключени са и нецензурен материали.

Тези ограничавания обаче не се харесват на всички.

„ Взаимодействието с огромен езиков модел би трябвало да бъде като взаимоотношение със личния ви мозък или с непосредствен другар “, съобщи Джон Арроу, създател на Age of AI, пред BuzzFeed News, визирайки технологията, която стои зад чатботове като ChatGPT. „ Ако той откаже да отговори на избрани въпроси или, още по-лошо, даде неоправдателен отговор, това ще има вцепеняващ резултат върху готовността ви да го употребявате или даже върху желанието ви да го употребявате “.

Именно по тази причина той е основал своя лична версия на чатбот, който е освободен от тези ограничавания: FreedomGPT (freedom-gpt.netlify.app).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР