Чат приложението може да се ползва на адрес https://chat.bggpt.ai Институтът

...
Чат приложението може да се ползва на адрес https://chat.bggpt.ai Институтът
Коментари Харесай

Стартира BgGPT – безплатен изкуствен интелект на български език

Чат приложението може да се употребява на адрес https://chat.bggpt.ai
Институтът INSAIT разгласи стартирането на чат приложението на BgGPT. Първият езиков модел от последно потомство на български език към този момент може да се употребява от всеки гратис на адрес https://chat.bggpt.ai.

GPT-технологията е върхова точка в развиването на изкуствения разсъдък и усъвършенства метода, по който обществото взаимодейства с информацията. През януари тази година институтът INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски “ разгласи основаването на първия езиков модел на български език, което провокира сериозен интерес – единствено за няколко дни хиляди жители и стотици български държавни и частни организации обявиха достъп до технологията и чата.

Преди две седмици INSAIT разгласява езиковия модел зад BgGPT за свободно прилагане. Технологията към този момент се внедрява от бизнеса като отзивите са, че тя може да се настрои от фирмите за характерни потребности в границите на няколко часа и с най-малък изчислителен и финансов запас. След такава стъпка (т. нар. fine-tuning) BgGPT работи на сходно равнище с най-мощните модели като GPT-4 за характерната задача, макар че е стотици пъти по пестелив като хардуерни потребности. Тази функционалност разрешава на българските компании и институции да внедряват изкуствен интелект съвсем гратис спрямо големите разноските, нужни за конфигурация и потребление на затворени модели (напр. като тези на OpenAI). Това е единствено първа стъпка от развиването на революционната технология, която маркира началото на дълъг развой.

Друго преимущество е, че BgGPT може да се употребява напълно в границите на дадена организация, като по този метод поверителните данни не се споделят с трети страни. BgGPT надгражда над отворения модел Mistral-7B, като този развой включва освен образование с голям брой данни на български (т.нар. continuous pre-training), само че и редица нововъведения, които ще бъдат оповестени във водещи софтуерни и научни конгреси.

Публичният достъп до чата на BgGPT и моделите зад него са част от огромната тактика на INSAIT за развиването и внедряването на изкуствения разсъдък в България. В този подтекст INSAIT партнира с десетки български частни и държавни организации, които дават обществени данни - да вземем за пример Национална агенция за приходите, АПИС, „ Просвета “, „ Lex.BG “ и други. Партньорствата включват даване на обществени данни за подобрението на модела и осъществяване на пилотни планове. Очаква се моделите от серията на BgGPT да доведат до основаването на цифрови приложения, асистенти и услуги в редица сфери на нашия живот като обучение, обществена администрация, счетоводство и други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР