Частта от сглобката, която държи мандата, иска всячески да се

...
Частта от сглобката, която държи мандата, иска всячески да се
Коментари Харесай

Иван Савов: Създаването на анкетна комисия заради полицейското насилие ще преекспонира неща

Частта от сглобката, която държи мандата, желае по всякакъв начин да се отърве от министъра на вътрешните работи. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Иван Савов, експерт в областта на криминалистиката и експертните проучвания.

" Министърът на вътрешните работи не носи никаква отговорност, съгласно в Закона за Министерство на вътрешните работи, за това, което се случва по време на митинги като този на 16 ноември. Той би трябвало да организира политики, съгласно законодателството на Република България. Отговорността за тези мероприятия е на директните ръководители на униформения състав, които са били там, които пък се управляват от шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, който пък се управлява от основния секретар на Министерство на вътрешните работи, на който отговорностите в Закона за Министерство на вътрешните работи са написани ясно, тъкмо и малко и те са свързани тъкмо с оперативния контрол и надзор на цялата система. Изначално тежестта на удара падна върху политическото управление, а не върху професионалното, което действително в тази ситуация се издъни. Ако изобщо се е издънило. Защото за мен като някогашен чиновник, тази по този начин да се каже охранителна интервенция беше сполучлива, тъй като те съумяха да овладеят обстановката ", счита Савов.

По думите му сходно мероприятие няма по какъв начин да мине без жертви: " Няма по какъв начин да няма жертви, да няма потърпевши. И в тази ситуация повече от потърпевшите са чиновници, което значи, че въпреки всичко са щадени жителите. Да, има прекосяване на границата, само че това прекосяване ще бъде осъдено, и то с цялата суровост на закона. Какво повече да се направи? Защо от нещо, което беше изкуствено провокирано, сега се пробват да създадат политически балон? И тези, които стоят зад министъра, те не стоят зад него, тъй като той е " техен човек “. Не си го мислете това. Те стоят зад него, тъй като по този начин им изнася сега и тъй като им изнася този министър да не е в унисон с ръководещите, а не че той е техен човек, разбирате ли? И грозотията на цялата обстановка е, че в действителност още веднъж българската политика се възприема като футболен мач, а политическите партии – като агитки на разнообразни тимове ", разяснява още специалистът.

Според него предпожението за основаване на анкетна комисия поради полицейското принуждение поради митингите против БФС в центъра на София по време на мача България – Унгария, е изцяло ненужно: " Тя на практика ще преекспонира неща, които във всяко обикновено общество се случват и са част от активността на всяка една правоохранителна система. В никакъв случай не извинявам ненужното принуждение и не извинявам чиновниците, които най-вероятно в действителност са прекрачили границите на своите пълномощия, само че това не е работа на някаква комисия в Народното събрание, а е работа на съответните структури в Министерство на вътрешните работи, които и сега водят следствие и както министърът към този момент разгласи ", означи Савов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР