Частното потребление е било основният двигател за растежа на икономиката

...
Частното потребление е било основният двигател за растежа на икономиката
Коментари Харесай

Икономиката на България няма да се ускори през 2018 г., прогнозира ЕБВР

Частното ползване е било главният мотор за растежа на стопанската система на България през 2017 година Увеличеният заради това импорт е заличил позитивния чист резултат от износа на българска продукция и услуги.

Това се споделя в публикуваната през днешния ден оценка на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), съгласно която стопанската система на България леко е забавила темпото на напредък от 3.9% през 2016 година на 3.6% през 2017 година Прогнозата е, че през тази година растежът няма да се форсира и ще остане на същото ниво като предходната година, а през 2019 година ще се забави още малко до 3.4% от Брутният вътрешен продукт.

Съседна Румъния, която също е давана като добър образец от Европейска банка за възстановяване и развитие, се е показала през 2017 година с впечатляващите 6.9% напредък, само че се чака през 2018 година темпото да намалее до 4.6% (и 4.2% през 2019 г.), т.е. под равнището от 2016 година (4.8%).

Докладът на банката изяснява, че в България главният тласък е повишението на междинното равнище на заплатите, в това число поради дефицита на експерти и служащи, както и увеличението с 10% на минималната работна заплата. Друг фактор съгласно Европейска банка за възстановяване и развитие е усъвършенстваното асимилиране на структурни фондове от Европейски Съюз, а инфраструктурни планове, финансирани с евросредства, ще оказват помощ и през тази и идната година. Това обаче няма да измести вътрешното ползване от водещото място като тласък за напредък.

 Икономиката на България няма да се форсира през 2018 година, предвижда Европейска банка за възстановяване и развитие

След 3 години дефлация потребителските цени през 2017 година са се върнали към инфлация, задвижвана от потреблението на семействата. Продължаващото придържане на държавното управление към строга фискална дисциплинираност е довело до растеж на бюджетния остатък, достигнал в края на годината до дял от 0.9% от Брутният вътрешен продукт.

Авторите на отчета предизвестяват, че риск за прогнозата им са бързо растящите задължения на фирмите. В обширния регион на деяние на Европейска банка за възстановяване и развитие - от Централна Азия до Египет - делът на корпоративния дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт се е нараснал от към 40% през 2007 година до предстоящите 60% през 2018 година Повечето от тези заеми са от външни източници или в задгранична валута. " Това е евентуална опасност, ако бързо се влошат световните финансови условия, заради което се откроява потребността от в допълнение развиване на локалните тържища. "

В приложена графика се вижда, че България е надминала равнището на корпоративни отговорности от 2007 година (последната година преди експлоадирането на световната финансова криза) и то е към 60% от Брутният вътрешен продукт.

 Икономиката на България няма да се форсира през 2018 година, предвижда Европейска банка за възстановяване и развитие
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР