Частният сектор в Турция се е съгласил да намали цените

...
Частният сектор в Турция се е съгласил да намали цените
Коментари Харесай

Турският частен сектор се съгласи на понижение на цените с 10% като стъпка за борба с инфлацията

Частният бранш в Турция се е съгласил да понижи цените на своите артикули с минимум 10%, разгласи във вторник финансовият министър Берат Албайрак след неговия апел към предприятията да се причислят към национална битка за преодоляване на растящата инфлация, оповестява Ройтерс.

Берат Албайрак, който е шурей на президента на Турция Реджеп Ердоган, предприе тази мярка като част от " цялостната битка " против инфлацията.

Неговото изказване обаче не повлия на финансовите пазари, като турската лира се търгува под прочут напън по отношение на щатски $ към 6,1250 лири и нараства внимателно към 7,0180 лири за едно евро на фона на общата уязвимост на единната европейска валута.

През актуалната година локалната валута се обезцени с близо 40%, повишавайки значително цената на всичко - от храните до цените на горивата, както в това време ерозира потребителското и бизнес доверие в тогавашния мощно представящ се разрастващ се пазар. Разпродажбите на турската лира бяха предизвикани значително от сериозната угриженост за въздействието на Ердоган върху паричната политика на самостоятелната централна банка на страната.

Инвеститорите означават, че за ограничението на инфлацията са нужни по-ортодоксални политически ограничения и по-голямо нарастване на лихвените ставки, които през предишния месец доближиха най-високата си стойност за последните 15 години от близо 25%.

" Борбата за ценова непоклатимост и против инфлацията не е битка, която може да се води единствено от страната и от нейните институции ", уточни Берат Албайрак. Според него доброволната ценова отстъпка ще бъде отразена във всички артикули, които съставляват турската инфлационна кошница, като цените ще бъдат понижени с най-малко 10% до края на годината.

Правителствената стратегия също по този начин включва заледяване на енергийните цени до края на годината и ускорение на отстъпките при Данък добавена стойност.

На този стадий не е ясно какъв брой артикули в последна сметка ще бъдат повлияни или какъв брой компании ще вземат присъединяване в това начинание, само че Албайрак прикани обществеността да поддържа тези, които осъществят съкращения на цените.

От своя страна президентът Ердоган прикани турците да оповестяват за необикновени нараствания на цените в магазините, заявявайки, че е в отговорностите на държавното управление да прави инспекции в складовете на магазините, в случай че това е належащо.

В понеделник пък Министерството на търговията съобщи, че е поискало от повече от 100 компании да дадат пояснение на изказванията за прекалено нарастване на цените на стоките след извършено следствие за ценообразуване, което обхвана повече от 69 000 продукта на близо 4000 компании.

С оглед на задълбочилата се през август валутната рецесия, държавното управление разгласи за нелегално фирмите да усилват своеволно цените, в случай че те не са наранени от повишаване на разноските за материали или от валутния курс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР