Частният съдебен изпълнител Валери Йотов от Враца е лишен от

...
Частният съдебен изпълнител Валери Йотов от Враца е лишен от
Коментари Харесай

Разкритие на „Господари на ефира“: Уличиха ЧСИ от Враца Валери Йотов в схема с Дачо на Софка, той отрича

Частният правосъден реализатор Валери Йотов от Враца е лишен от правото да упражнява специалността си за 1 година, научи BulNews.bg. Наложена му е и санкция в размер на 1000 лв.. Санкцията е с решение на Камарата на частните правосъдни реализатори у нас поради лъжлива скица с присъединяване на някогашния мъж на ромската фолк прима Софи Маринова - Дачо. Йотов обаче отхвърля обвиняванията и декларира, че не е нарушил закона, а глоба към момента няма.
Разкритието е направено от „ Господари на ефира “. Репортерът Дани Йорданов се срещнал с мъж от врачанското село Алтимир - Данаил Петров, който е с 90% неработоспособност. Човекът се оплакал, че е бил ощетен с огромна сума пари. По думите му подписът му е бил откраднат от Дачо, с който са близки. Според Петров някогашният на Софи Маринова му донесъл бял лист, на който се подписал, с цел да му направи нова брошура. След това неизвестно по какъв начин се е оказал с дълг от 300 000 лв. към гражданин на село Баница.
Валери Йотов неотложно наложил запор на сметките на пострадалия. След това близо 74 000 лв. били изтеглени и преведени на мнимия заемодател. В следствие районния съд в Бяла Слатина постановил, че подписът е бил откраднат, само че сумата по този начин и не е върната.
Председателят на Камарата на частните правосъдни реализатори Георги Дичев е безапелационен, че Йотов е направил нарушаване. Той е трябвало да изчака срокът за непринудено превеждане на парите, вместо да запорира сметката незабавно. Ако това условие на закона е било спазено, тогава инвалидът нямало да бъде ощетен, защото лъжливата скица е щяла да се разкрие преди да бъдат изтеглени парите му.
Потърсихме за коментар правосъдният реализатор Валери Йотов който съобщи, че излъченият репортаж е манипулиран и все още не е лишен от правото да упражнява специалността си, нито пък му е наложена санкция. По думите му от предаването са изопачили думите на Георги Дичев. Йотов разясни, че с цел да бъде лишен от права първо би трябвало да има решение на дисциплинарния състав на Камарата на правосъдните реализатори, в който влиза и представител на Министерството на правораздаването, за образуването на дисциплинарно произвеждане. Ако му бъде наложено наказване, то Йотов има двуседмичен период да апелира мнението пред Върховен касационен съд. Според експерти по гражданско-процесулания кодекс няма текст, който да не разрешава лъчение на превод към кредитори в периода на доброволното осъществяване. В същия кодекс е предиден един текст подред, който правосъдните реализатори следва да преведат постъпилите суми в 7-дневен период от приемането им на кредиторите.
Йотов е безапелационен, че е спазил всички законови периоди и разпореждания при налагането на запора по сметките на Данаил Петров и превеждането на въпросните пари към кредиторите. Той изясни, че в отговорностите на частния правосъден реализатор не влиза инспекция на подписите на задължените лица, за разлика от нотариусите, при които те би трябвало да участват и да се подпишат персонално. Доста постоянно документите по такива изпълнителни каузи идват в адвокатските фирми на правосъдните реализатори по пощата, като постоянно са издадени от съдилища, които са трябвали да ревизират дали всичко по документите е наред.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР