Частниците от Евролаб остават в помещенията на ГКПП Капитан Андреево

...
Частниците от Евролаб остават в помещенията на ГКПП Капитан Андреево
Коментари Харесай

Невнесена навреме такса от 70 лв. остави частниците от `Евролаб` на `Капитан Андреево` - Темида

Частниците от " Евролаб " остават в пространствата на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " поради мудността на Българската организация по сигурност на храните, която пропуснала да внесе в период таксата от 70 лева за обжалване на решението на Административния съд София-град , оповестиха от Върховен административен съд.

Административното дело бе формирано по тъжба на изпълнителния шеф на БАБХ.

Затова висшите магистрати оставят в действие определението на АССГ, с което бе спряно искане за отменяне на контракта за наем с страната.

" Преди да се произнесат по разногласието, висшите магистрати са направили служебна инспекция в счетоводството на Върховен административен съд. От приложените към касационното произвеждане документи (две преводни нареждания) е видно, че преводът от 70 лева на БАБХ е осъществен от банката на 22.11.2022 година – когато е референцията на банката реализатор. Като е наредил превод следобяд на последния ден и е употребил система за банково разплащане, която да разрешава подреденият превод да бъде импортиран на идващия ден, частният жалбоподател самичък се е сложил в обстановка, в която дължимата сума да е импортирана от банката на идващия ден (без значение е датата на постъпването ѝ по сметка на Върховният административен съд) ", стимулират се от Върховен административен съд.

На 5 декември " Продължаваме промяната " в Държавната организация " Национална сигурност " против БАБХ за " открити бездействия, които попречват организацията от отбрана на ползите ѝ по отношение на граничния надзор на " Капитан Андреево ". Пред ДАНС някогашният зам.-министър на земеделието и народен представител от Политическа партия Иван Христанов съобщи, че едно от най-важните каузи е окончателно изгубено и че държавният интерес не е предпазен.

Още тогава експремиерът Кирил Петков означи, че БАБХ ще загуби поради отвращение да внесе таксата.

" Както знаем " златната лаборатория " на задкулисието, която години наред прекарваше отровни плодове и зеленчуци в Европейския съюз, апелира своите каузи и по някаква случайност чиновник на БАБХ взема решение, че няма да заплати своите такси и по този метод опропастява на трета инстанция това дело ", сподели той.

До средата на 2022 година " Евролаб " извършваше товаро-разтоварната активност на граничния пункт, изследваше храните и изпълняваше функционалностите на оператор по товарите. През май м.г. кабинетът " Петков " лиши фитосанитарния надзор на " Евролаб " и прати пробите в държавна лаборатория в София. 

Собственикът на частната компания, че налагането на задължението за слагане на камери ГКПП-то е в пълномощията на гранична полиция и че всевъзможни други дейности от страна на " Евролаб " в региона на държавната граница ще са противозаконни. 

Няколко дни преди това депутатът от Политическа партия Росен Костурков заяви, че представител на " Евролаб 2011 " е предложил рушвет в размер на 6 млн. лева на година на шефа на БАБХ. Костурков твърдеше, че парите са препоръчани за компанията да резервира активността си. А Иван Христанов разгласи, че на камерите на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " за 10 година няма нито един запис. По думите му полицейски екип е открил, че трите камери там са наведени надолу, а кабелите им водят наникъде.

В края на 2021 година с контракт, подписан от краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на БАБХ Николай Роснев, назначен при ръководството на ГЕРБ, " Евролаб " получава правото да прави проверка на пробите за период от 10 година Договорът е подписан макар възбрана на тогавашния поземлен министър Иван Иванов. Същия ден Христо Даскалов оглавява организацията.

През август Върховен административен съд спря предварителното осъществяване на заповедта на Христо Даскалов частниците неотложно да опразнят пространствата на границата. Самият Даскалов бе определен за народен представител и бе. На поста в БАБХ бе върнат предходният Христо Вълчанов. Зам.-министърът на земеделието Крум Неделков разгласи повода за уволнението с обстоятелството, че " в абсолютно нарушаване на изборното законодателство Христо Даскалов се връща на работа преди ЦИК да разгласи поименно определените депутати ". По думите му същия ден Даскалов приема разпоредителни дейности, свързани с уволнения и назначения на чиновници в БАБХ.

Според Даскалов за 10 година България е изгубила към 1 милиард лв. поради това, че частна компания е правила фитосанитарния надзор на граничния пункт. На Даскалов му бе препоръчан рушвет, с цел да не закача компанията на границата - външна за Европейски Съюз.

Междувременно на основна дирекция " Здравеопазване и сигурност на храните " към Европейската комисия откри сериозните пропуски в граничния надзор за предходните 10 година Ревизията бе направена по покана на кабинета " Петков ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР