Частните болници, които се финансират с публичен ресурс, също ще

...
Частните болници, които се финансират с публичен ресурс, също ще
Коментари Харесай

Задължават и частните болници да се зареждат с обществени поръчки

Частните лечебни заведения, които се финансират с обществен запас, също ще бъдат задължени да вършат публични поръчки за медикаменти, консумативи и други действия. Това плануват промени в Закона за публичните поръчки, качени за разискване в портала за публични съвещания. Предлаганите от държавното управление промени в Закон за обществените поръчки плануват обществени възложители да са всички лечебни заведения, в случай че повече от 50 на 100 от приходите им са от държавния и/или общинския бюджет и от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Промяната беше обещана от здравния министър Кирил Ананиев след избухналия при започване на тази година скандал, когато към този момент някогашният шеф на НЗОК Дечо Дечев изнесе данни, че лечебни заведения купуват едно и също лекарство със 7 пъти разлика в цената съгласно това дали са провели социална поръчка или не. Оказа се, че частни лечебни заведения, които се финансират от НЗОК са купували онколекарство на пределната му цена от 1063 лева без социална поръчка, а държавните и общински лечебни заведения, които са провеждали търгове и конкуренцията е била огромна, са го купували за по 100-200 лв.. Само от този артикул за 1 година НЗОК е била ощетена с към 800 000 лева

В момента единствено държавните и общинските лечебни заведения са длъжни да организират публични поръчки, а за частните това обвързване беше отстранено през 2016 година след лобистки напън и под претекст, че по този начин се хармонизира европейското законодателство с европейска инструкция. В разгара на абсурда при започване на годината стана ясно, че освен Европейска комисия не е желала от България да отстрани публичните поръчки за частните лечебни заведения, само че даже в противен случай – почнала е процедура за нарушаване на член 258 от Договора за действие на Европейски Съюз.

Сега смяната в Закон за обществените поръчки е стимулирана точно с това, че с нея се отстранява установено противоречие с наредбите на Директива 2014/24/ЕС.

След абсурда при започване на годината с изключение на въвеждането на наложителни публични поръчки за частните лечебни заведения, здравните управляващи дадоха обещание и още една мярка: НЗОК да заплаща на всички лечебни заведения за употребяваните от тях онколекарства по цените, реализирани на извършения електронен търг. На извършения за първи път през февруари тази година е-търг за онколекарства цената на въпросния медикамент Пеметкрексед беше свалена на 10 пъти по-ниска от пределната - до 102 лв.. По калкулации на Министерство на здравеопазването постигнатите цени на е-търга ще доведат до спестовност от 57 млн. лв.. В него частните лечебни заведения също не взеха присъединяване, по тази причина се стигна до концепцията НЗОК да заплаща на всички лечебни заведения на цената от е-търга.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР