Частни лаборатории ще започнат да правят бързи тестове за коронавирус

...
Частни лаборатории ще започнат да правят бързи тестове за коронавирус
Коментари Харесай

Частни лаборатории ще правят бързи тестове за коронавирус, в Пловдив цената ще е около 30 лв.

Частни лаборатории ще стартират да вършат бързи проби за ковид в околните дни. Т.нар. PCR проби се правят във верига частни лаборатории в София. Управителят на лабораторията доцент доктор Росен Михайлов, учител в Медицинския университет, сподели пред БНР, че през предходната седмица са направени 298 проби, като седем от тях са позитивни.

Те се били доказани и в Националния център по заразни и паразитни заболявания. " Има предпочитание от страна на хората, само че потенциалът ни не е огромен. Организацията ни е такава, че хората стоят навън, има разстояние сред тях, само че искащите са повече, в сравнение с можем да поемем ", уточни доцент Михайлов. Той посочи, че с бързите проби към момента няма задоволително опит, а цените им варират от 3 до 60 лв..

" Бързият тест може да отсее множеството хора, да стане по-бързо, само че позитивните проби би трябвало още веднъж да се повторят с PCR. Тестовете са разнообразни. С едни се мери антиген, с едни се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген – секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързия, той също би трябвало да се прави в лаборатория, тъй като има машинка, на която се регистрира ".

Според доцент Михайлов всеки, който е обезпокоен, има право да си ревизира положението на организма. " Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, изключително от рисковите страни, да минат най-малко на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не поучавам да идват да си вършат проучване ", сподели той. Проверка на TrafficNews сподели, че пловдивски лаборатории също са в подготвеност да стартират да вършат бързи проби за COVID-19. Най-вероятно първо ще започват в столицата, а до 1-2 седмици към този момент ще се вършат и тук. Цената им в Пловдив, съгласно упованията на лаборантите, ще е сред 20 и 30 лв.. И пловдивските лаборатории обаче предизвестяват, че този вид проби не е толкоз благонадежден, колкото PCR. Възможно е да даде така наречен „ лъжливо позитивни ” или „ лъжливо негативни ” резултати, по тази причина позитивните проби би трябвало да се повторят с PCR.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР