Частни бизнесмени са финансирали операцията, която е проведена под надзора

...
Частни бизнесмени са финансирали операцията, която е проведена под надзора
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Пиянска вечер, яхта под наем: Историята на диверсията на „Северен поток“

Частни предприемачи са финансирали интервенцията, която е извършена под надзора на почитан генерал; президентът на Украйна Зеленски е одобрил проекта, а след това не съумял да анулира осъществяването му
Това е случка от тези, които могат да се родят най-много в някой бар, малко преди да завърши работното му време.

Така стартира публикация на, aвтор на която е Предлагаме превод на изнесеното в публикацията:

През месец май 2022 година няколко високопоставени украински офицери и видни предприемачи се събират, с цел да изпият по няколко напитки за грандиозния триумф на страната си, която е съумяла да отрази съветското нахлуване. Под въздействие на алкохола и патриотичния възторг, някой от присъстващите предлага да се предприеме радикална стъпка – да бъдат унищожени газопроводите „ Северен поток “.

В последна сметка, тези два газопровода, по които съветски газ се транспортира за Западна Европа, зареждат с милиарди военната машина на Кремъл. Какъв по-добър ход, с който Владимир Путин ще бъде принуден да заплати цената на дейностите си?

След малко повече от 4 месеца, в ранните часове на 26 септември 2022 година, скандинавски сеизмолози записват сигнали, които приказват или за подводно земетресение, или за вулканични изригване покрай датския остров Борнхолм. Били са провокирани от три мощни гърмежа и най-голямото в историята изхвърляне на природен газ, еквивалент на годишните излъчвания на въглероден диоксид (CO2), генерирани в Дания.

Определят гърмежите като един от най-дръзките актове на бойкот в актуалната история. Операцията задълбочава енергийната рецесия в Европа, а самото атакуване на критически значим инфраструктурен обект, съгласно нормите на интернационалното право, може да се счита за деяние по оповестяване на война. Теории за това, кой е виновен за този акт се появяват на момента. Дали това е Централно разузнавателно управление на САЩ? Възможно ли е Путин самичък да е осъществил подобен проект?

Сега за пръв път може да се опишат очертанията на същинската история.

По думи на взели участие в интервенцията, цената ѝ е била към 300 000 $. В нея взе участие не доста огромна яхта чартърен с екипаж от шест души, измежду които и готови цивилни водолази. Сред екипажа има и жена, чието наличие основава илюзията, че това са група другари, които се забавляват на круиз с яхта.



„ Винаги ми е смешно, когато чета в пресата разсъждения за това, какъв брой грандиозна интервенция е замислена, в която вземат участие секрети служби, подводници, безпилотни апарати и спътници… Всичко се случи поради една среднощна пиянска вечер и непоклатимата решителност на шепа хора, на които им стигна смелостта да рискуват живота си за своята страна “, споделя един от офицерите, взели участие в заговора.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски в началото утвърждава случката, отново по думи на един от офицерите, взели участие в нея, както и на трима други индивида, осведомени с проекта за реализацията ѝ. По-късно обаче, когато Централно разузнавателно управление на САЩ научава за подготовката, се обръща с молба към президента да спре осъществяването ѝ. Зеленски, споделят осведомените хора, подрежда да се приключи планирането и провеждането на саботажа.

Главнокомандващият по това време въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни, оглавяващ цялата интервенция, продължава да работи по реализирането ѝ.

The Journal беседва с четирима високопоставени служители в областта на защитата и сигурността, които или са взели участие в заговора, или директно са имали информация за него. Всички те декларират, че тръбопроводите са били законна цел в отбранителната тактика на войната на Украйна против Русия.

Част от разказаното от тези лица се удостоверява и от съвсем двугодишното разследване, провеждано от немската полиция, която е събрала доказателства, включително електронни писма, диалози по мобилни и сателитни телефони, както и пръстови отпечатъци и ДНК-проби от участниците в хипотетичната група, направила диверсията. Разследването в Германия не е открило директна връзка сред президента Владимир Зеленски и тайната интервенция.



Генерал Залужни сега е дипломат на Украйна във Англия. В текстово известие той декларира, че не знае нищо за сходна интервенция и каквито и да е съмнение за противоположното изказване са „ просто провокация “. Въоръжените сили на Украйна, прибавя той, не са упълномощени да организират задачи зад граница, по тази причина и не е можело да бъде притеглен към подобен проект.

Високопоставен чиновник на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) отхвърля неговото държавно управление да има касателство към сходни диверсии. Той декларира, че Зеленски „ не утвърждава провеждането на сходни акции на територията на трети страни и не е давал съответните заповеди “.

От своя страна Владимир Путин публично упрекна Съединени американски щати за терористичния акт. Високопоставен съветски посланик в Берлин поддържа това изказване и сподели, че резултатите от следствието в Германия са „ приказки, почтени за Братя Грим “.

През месец юни (тази година – бел.ред.) федерален прокурор в Германия издава заповед за арест на украинския професионален инструктор по водолазно дело, като обвиняванията са за хипотетичното му присъединяване в диверсията против „ Северен поток “.

Според думите на хора, осведомени с хода на следствието, немските проверяващи към този момент са фокусирани върху Залужни и неговите помощници, въпреки и към момента да не разполагат с доказателства, които могат да бъдат показани в съда.

Резултатите от следствието могат да окажат отрицателен резултат върху взаимоотношенията сред Киев и Берлин, който дава на Украйна по-голяма част от въоръжението и финансовата помощ, отстъпвайки по мащаби единствено на Съединени американски щати.

Някои от политическите водачи в Германия евентуално са имали настройката да пренебрегват доказателствата, сочещи към Украйна, опасявайки се, че това може да подкопае поддръжката вътре в страната на военните дейности. Полицията в Германия обаче е политически самостоятелна и извършеното от нея следствие заживява собствен личен живот, до момента в който проверяващите разплитат една след различен следите.

„ Атака от подобен мащаб е задоволителна причина, с цел да се задейства клаузата за групова защита на НАТО, само че критически значима наша инфраструктура беше взривена от страна, която ние поддържаме с всеобщи поставки на оръжие и милиарди финанси “, споделя почитан немски служител, осведомен с хода на следствието.

След сключването през май 2022 година на контракт сред предприемачите и военните е решено, че първите ще финансират и оказват помощ за реализацията на плана, тъй като армията не разполага със средства и от ден на ден се осланя на задгранично финансиране, до момента в който отбива натиска от гигантския си комшия.

Мисията, която един от участвалите назовава „ дъжавно-частно партньорство “, е сложена под управлението на военачалник с опит в провеждането на специфични интервенции. Той ще се подчинява директно на главнокомандващия ВСУ, генералът с четири звезди на пагона – Залужни.

По думите на четирима души, осведомени със заговора, украинският президент Владимир Зеленски в границите на няколко дни утвърждава проекта. Всички сделки са направени в джука форма, без да остават документални следи.

През идващият месец обаче, холандското разузнаване MIVD научава за заговора и предизвестява Централно разузнавателно управление на САЩ, настояват няколко индивида, осведомени с холандския отчет. След това американските служители неотложно осведомят Германия, сочат изявления на американски и немски публични лица.



Централно разузнавателно управление на САЩ предизвестява офиса на Зеленски за нуждата интервенцията да бъде прекъсната, настояват американски служители. Президентът на Украйна подрежда на Залужни да спре проекта, споделят украински офицери и чиновници от администрацията, осведомени с хода на диалога, както и представители на западна разследваща работа. Генералът обаче пренебрегва заповедта и екипът му трансформира първичния си проект, настояват още осведомените хора.

Генералът, на който е поверено командването на интервенцията, притегля за съгласуване на офанзивата още няколко от най-хубавите украински офицери от силите за специфични интервенции, които имат и опит в организирането на рисковани задачи против Русия.

Един от привлечените е Роман Червинский, награждаван с ордени полковник, който преди този момент е служил в основната работа по сигурност и разузнаване на Украйна – СБУ.

В момента Червинский се намира в Украйна, където е съден по обвинявания, които нямат общо с диверсията против „ Северен поток “. През юли 2024 година е освободен под парична гаранция, откакто прекарва над една година в ареста. След освобождението си Червинский отхвърля да разяснява делото „ Северен поток “, като декларира, че не е акредитиран да приказва по тематиката.

В едно следващо изявление обаче, Червинский споделя, че диверсията против „ Северен поток “ е имала два позитивни резултата за Украйна – тя е спомогнала да се отслаби хватката на Русия в европейските страни, подкрепящи Киев, и е оставила на Москва единствено един канал за доставка на газ в Европа – тръбопроводите, преминаващи през Украйна.

Червинский и диверсионната група в началото изследват по-стар, детайлно създаден за взривяване на тръбопровода. Той е направен от украинското разузнаване още през 2014 година, настояват хора, осведомени с този проект.

Диверсантите се отхвърлят от него, поради сложността му и поради огромните разноски за реализирането му. Вместо това заговорниците вземат решение да употребяват неголяма яхта с платна и екипаж от шестима – опитни военни и цивилни с опит в морското дело – с цел да взривят тръбопровода с дължина 700 благи, който е положен на дълбочина от над 260 фута (повече от 85 м – бел.ред.) под морската повърхнина.

През месец септември 2022 година от град Рощок в Германия диверсантите наемат 50-футовата яхта „ Андромеда “. По думите на украински офицери и хора, осведомени с немското разследване, яхтата е наета с посредничеството на полска туристическа организация, която е основана 10 години по-рано от украинското разузнаване и е служила за както за прикритие, по този начин и за осъществяване на финансови интервенции.



По думите на хора, осведомени с следствието, извършено в Германия, един от членовете на екипажа е настоящ офицер, участник в бойните дейности и е с богат опит в ръководството на морски плавателни съдове, а четирима други са опитни водолази за работа на огромни дълбочини. В екипажа участва и частно лице – 30-годишна жена, също минала цивилна подготовка за водолаз. Един от хората, осведомени с планирането, твърди, че тя е привлечена, с цел да се хастари по-добре маскировачната версия за екипажа – група другари, които просто са на отмора с яхта.

Украйна има дълга история с подготвянето на цивилни и военни водолази на най-високо равнище. В предишното военноморската база в Крим е подготвяла дълбоководни водолази за осъществяване на диверсии и подводно разминиране. Двама високопоставени украински офицери настояват, че в тази база са подготвяни и бойни делфини, обучавани да нападат противников водолази и да взривяват кораби. След присъединението на Крим, базата минава под контрола на Русия, а част от личния състав ѝ се придвижва в други райони на Украйна.

Екипажът от диверсанти поема на път, като взема единствено водолазно съоръжение, система за сателитна навигация, преносим хидролокатор и свободно налични карти на морското дъно, на които са обозначени трасетата на тръбопроводите.

Запознати с хода на немското следствие хора споделят, че четиримата водолази са работили по двойки. Действат в изискванията на безспорна мрачевина и леденостудена вода. Работят с взривно вещество, известно като HMX, което се задейства от детонатори, снабдени с таймер. За да се разрушат тръбите с газ под високо налягане е нужно малко количество от лекото взривно вещество.

Работа с дълготрайност от 20 минути на дълбочината, на която се намират тръбите, изисква към три часа време за декомпресия, след което би трябвало да се изчака най-малко денонощие, преди човек да предприеме ново гмуркане, с цел да се избегнат вероятни трайни увреждания.

Лошото време принуждава екипажа да направи непланирано прекъсване в дребното шведско пристанище Сандхамн. Един от водолазите несъзнателно изпуска взривно устройство, което пада на дъното. Двама от осведомените с хода на интервенцията настояват, че за малко екипажът разисква концепцията да прекъсне интервенцията, заради неприятните атмосферни условия, само че в това време бурята утихва.

Очевидци от други яхти, намирали се по това време в пристанището на Сандхамн, виждат, че „ Андромеда “ е единственият кораб с повдигнат на мачтата дребен украински байрак.

След офанзивата, вследствие на която са взривени три от четирите газопровода, цените на енергоносителите внезапно скачат нагоре. Германия и няколко други страни незабавно национализират енергийни компании, които до този миг работят с съветски газ, само че бързо банкрутират след разрушение на тръбопроводите. Дори и през днешния ден Германия заплаща всеки ден по към 1 милион $ единствено за наем на плаващи терминали за полутечен газ, доставките от който единствено отчасти може да размени размерите съветски газ, получавани по „ Северен поток “ и „ Северен поток 2 “.



Германия, Дания, Швеция и Съединени американски щати са единствено част от страните, изпратили военни кораби, водолази, подводни дронове и самолети, с цел да изследват мястото на приключване на газ от взривените тръбопроводи.

Трима души, осведомени с провел се диалог, настояват, че Зеленски е нахокал Залужни, само че генералът отхвърлил рецензиите. Залужни споделя на Зеленски, че след отпътуването диверсионната група е отрязана от контакти с външния свят и е било невероятно да бъде отзована, тъй като какъвто и да е контакт с нея би представлявал риск от неуспех на интервенцията.

„ Казано му е (на Зеленски – бел.ред.), че това е като торпедо – един път изстреляно против съперника не може да бъде върнато и ще продължи да се движи, до момента в който не каже „ взрив “, изяснява старши офицер, осведомен с извършения диалог.

Няколко дни след диверсията, през октомври 2022 година, тайните служби в Германия получават от Централно разузнавателно управление на САЩ втора диря за украинския скрит план. Американците още веднъж предават на немските си сътрудници отчет от нидерландското разузнаване MIVD. В него, настояват немски и нидерландски служители, се съдържа обстоен доклад за нападението, в това число и сведения за потребления кораб и евентуалният маршрут, по който е минал.

Двама нидерландски служители оповестяват, че Нидерландия е основала в Украйна и Русия мощна база за събиране на разследващи данни и това се е случило поради свалянето на самолета на Malaysia Airlines над източна Украйна.

Заради разпоредбите на немската полиция, регулиращи разпоредбите за продан на разследваща информация, на следователите по диверсията не е позволено да се срещнат с отчета от Нидерландия, в който очевидно е посочена връзка на Залужни и украински военни с диверсионния акт. Все отново, сътрудници от разузнаването осведомят полицията за съществуването на отчета.

Следователите в Германия са разпитали десетки евентуални очевидци, направили са сканиране на дъното в региона на гърмежите и са анализирали голямо количество данни, включително и цифрови връзки, записи за пътувания и финансови преводи.

Спохожда ги шанс. В бързината да изоставен Германия допустимо най-скоро, диверсантите не са измили „ Андромеда “, което разрешава на немските детективи да открият следи от взривно вещество, пръстови отпечатъци и ДНК-образци от членовете на екипажа.



По-късно следователите разкриват и номерата на мобилните телефони и сателитния телефон Iridium, употребявани от тях. Тези данни разрешават да се възвърне целият маршрут на плавателния съд, който е спирал в Германия, Дания, Швеция и Полша.

Американските управляващи се обръщат към съда с молба, да бъде издадена правосъдна заповед, с която да се изиска от Гугъл достъп до електронната поща и кореспонденцията на украински предприемач, който е наел яхтата. Получените данни са предадени на проверяващите в Германия. Този украински предприемач от средата на месец май 2022 търси контакти с редица компании за наемане на яхти в Швеция и Германия.

След това следователите проучват целия трафик на мобилните телефони в регионите, където се е намирала яхтата, трансферират хиляди извършени диалози, с цел да получат нужните им данни. В един миг учудващо откриват, че хиляди немски мобилни телефони са били дейни в дребното шведско пристанище Сандхамн, което е съвсем празно по времето, по което в него търси леговище от бурите яхтата „ Андромеда “. По-късно излиза наяве, че наоколо е минал голям круизен транспортен съд, благосъстоятелност на туристически оператор, и за известно време телефоните на пътуващите на круизния транспортен съд немски жители са се свързали към местата станция за мобилна връзка.

В избран миг проверяващите мъчно, само че съумяват да получат съдействието на полските управляващи, макар че диверсантите са употребявали Полша като логистична база и са спирали в пристанището в Колобжег (курортен град в Северозападна Полша – бел.ред).

Служител на пристанището, у който пораждат съмнения към екипажа на яхтата, е подал сигнал до полицията. Граничната полиция на Полша прави инспекция на самоличността на членовете на екипажа, които показват паспорти на страни от Европейския съюз. Разрешено е на екипажа да продължи пътя си на север, където слагат останалите им взривни устройства, настояват осведомени с следствието.

По техни думи, цялото пристанище е под видеонаблюдение. Въпреки тесните контакти и съдействие по полицейски следствия сред Варшава и Берлин, полските служители при започване на следствието отхвърлят да предадат записите от камерите за наблюдаване на пристанището. През актуалната година поляците оповестяват на немските си сътрудници, че записите са унищожени напълно скоро след отплаването на „ Андромеда “. Полската организация за вътрешна сигурност ABW споделя пред WSJ, че такива записи не съществуват.

До месец ноември 2022 година следователите в Германия считат, че зад диверсията стоят украинци.



В началото на 2024 година Зеленски освобождава Залужни от поста на главнокомандващ ВСУ, като акцентира, че за рестартиране на военните дейности са наложителни кадрови разбърквания. Залужни, който в Украйна е считан за евентуален политически противник (на Зеленски – бел.ред.), е назначен за дипломат на Украйна във Англия – служба, която му подсигурява имунитет от правосъдни преследвания.

През юни управляващите в Германия издават загадка заповед за арест на украински жител, който съгласно тях, е един от членовете на екипажа на „ Андромеда “.

По думите на хора, осведомени с хода на следствието, през 2022 година караваната, с която диверсионната група идва в Германия от Полша, е снимана от камера за надзор на скоростта в Германия. На фотографията е запечатан индивидът, който е водолаз и инструктор по дайвинг, и който живее със фамилията си наоколо до Варшава.

Полските управляващи не са подхванали никакви дейности по осъществяване на издадената заповед за арест. Предполага се, че инструкторът към този момент се е завърнал в Украйна. Фактът, че Полша не го е арестувала, се преглежда като сериозен удар за следствието в Германия, защото той и другите обвинени за присъединяване в диверсията към този момент са предизвестени и ще заобикалят да напущат Украйна, споделят осведомени със следствието. Украйна не предава свои жители по искане на други страни.

Украински служители, които са взели участие в заговора или са били осведомени с него, считат, че е невероятно под отговорност да бъде притеглен нито един от командващите, тъй като против тях няма никакви доказателства, с изключение на диалозите, извършени сред висши длъжностни лица, които най-малко в началото са били единомислещи в желанието си да бъдат взривени газопроводите.

„ Никой от тях няма да даде показания, с цел да не разкрие своята виновност “, споделя един от някогашните офицери.

Превод: " ДНЕС+ "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР