Частната компания "Спейс Екс" се готви днес да изстреля ракетата

...
Частната компания "Спейс Екс" се готви днес да изстреля ракетата
Коментари Харесай

"Спейс Екс" се готви да изстреля най-мощната ракета в света

Частната компания "Спейс Екс " се готви през днешния ден да изстреля ракетата "Фалкон хеви ", която при триумф ще стане най-мощната функционираща ракета в света и може да бъде употребена за задачи до Луната и вероятно до Марс, оповестиха международните осведомителни организации.

Собственикът на компанията Илон Мъск избра малко по-особен потребен товар за първия полет на "Фалкон хеви " – червен автомобил "Тесла ", зад чийто волан е конфигуриран манекен в скафандър, създаден от компанията. Ако всичко върви по проект, автомобилът ще се движи милиарди години в космоса.

"Допада ми концепцията за кола, която се движи безпределно в космоса и може да бъде открита от извънземни след милиони години ", съобщи наскоро Мъск.

Ако ракетата бъде изстреляна сполучливо и отнесе потребния си товар в космоса, това ще е огромен пробив. "Фалкон хеви " е два пъти по-мощна от употребяваните през днешния ден ракети и най-мощната след "Сатурн 5 ". "Фалкон хеви " ще е идеалната ракета за отклоняване на хора в далечния космос.

Тя обаче е предходна единствено наземни проби, свързани със задействане на моторите й. "Ще бъдем в космоса за милиарди години, в случай че ракетата не експлодира по време на полета ", означи Мъск в Туитър.

"Фалкон хеви " е дълга 70 метра и необятна 12 метра. Съставена е от три ракети "Фалкон 9 " и е снабдена с 27 мотора. Стартовата й двигателна сила е към 2200 тона. Както при ракетите "Фалкон 9 ", компанията си е сложила за цел всяка от първите три степени на новата ракета да се върне на Земята, с цел да бъде употребена още веднъж и да се понижат разноските. "Спейс Екс " увери, че "Фалкон хеви " може да отнесе два пъти по-голям потребен товар спрямо ракетата "Делта 4 хеви ", освен това за една трета по-малки разноски.

По-мощна от "Фалкон хеви " е само ракетата на НАСА "Сатурн 5 ", с която астронавти се насочиха към Луната в границите на задачите "Аполо " през 60-те и 70-те години на предишния век. "Фалкон хеви " ще може да изведе до 63,8 тона потребен товар в ниска околоземна орбита, т.е. три пъти по-голям товар спрямо "Фалкон 9 ".

"Фалкон хеви " също така ще даде опция на НАСА да изпраща хора в космоса, без да употребява съветски ракети "Союз " за задачата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР