Частната фирма О2 ЕООД, която е собственик на почти 900

...
Частната фирма О2 ЕООД, която е собственик на почти 900
Коментари Харесай

Биляна Раева: Собственик на част от Дупката във Варна иска да строи културно-търговски център

Частната компания " О2 " ЕООД, която е притежател на съвсем 900 квадратни метра от " Дупката " в центъра на Варна е изпратила предложение до общината за публично-частно партньорство.

Писмото е изпратено до ПК " Собственост и стопанство " към Общинския съвет на 28 ноември предходната година.

Това заяви общинският консултант от ГЕРБ Биляна Раева пред БНР.

Предложението на компанията е да построи за лична сметка културно-търговски център на 4-5 етажа, като в подмяна ще даде на Община Варна собствеността на целия под земята етаж, както и последния етаж от постройката. Подземния етаж с археологията ще се употребява за културно-представителни функционалности, а последният ще е за клубове на архитекти, художници и други дейци в региона на културата.

Останалите етажи ще са с комерсиално предопределение и ще останат благосъстоятелност на частната компания.

Припомняме, преди два дни Община Варна публично стана притежател на 2 915 кв. м. от " Дупката " в центъра. До тогава парцелът бе благосъстоятелност на сдружението в разпродажба " Централен повсеместен магазин - Варна ". Собственик на сдружението бе общината, откакто го получи, разследване на договорка за 43 млн. лева платена от държавното управление на Бойко Борисов. Част от " Дупката " обаче, или 983 кв. м. останаха отвън тази договорка, защото бяха благосъстоятелност на други частни лица.

В средата на февруари предходната година частната компания, притежаваща точно това парче от 983 кв. м. от " Дупката ", изиска акциите на Община Варна в " Международен панаир Пловдив " АД, а в подмяна оферираше своята част от парцела.

Но по какъв начин се стига до това – да се върнем съвсем тридесет година обратно. През далечната 1994 г . Община Варна и държавното дружество " Лазур " основават акционерно сдружение " Търговски дом ", чиято цел е да построи търговски център в Дупката. Тогава Община Варна влиза като акционер с апортна вноска посредством имоти от 3,8 дка, а " Лазур " с апорт за строително-монтажни действия.

Оказва се обаче, че близо 900 кв. м. от парцелите, с които общината влиза като съучастник, подлежат на реставрация, а наследниците съумяват да си ги върнат. Така от капитала на сдружението е изваден реституираният имот, с което площта планувана за застрояване понижава до 2,9 дка.

Както всички знаем до строителство на търговски център по този начин и не се стига, а след редица " хватки " и проспивания на периоди от Община Варна, общинският дял в сдружението е редуциран до равнища, в които локалната власт към този момент няма думата, а сдружението е под контрола на Георги Гергов.

И по този начин стигаме до 2018 година, когато държавното управление отпусна пари на Община Варна, с цел да може морската столица да изкупи акциите на сдружението и да си върне собствеността над терените в Дупката. Сделката се случва на извънредно повишена съгласно специалисти цена от 15 млн. лева за декар или общо 43 млн. за 2,9 дка.

Междувременно реституираният и " изваденият " от Дупката парцел с повърхност близо 900 кв.м. сменя притежателя си . Към днешна дата в част от този парцел се виждат остатъци от стартирано, само че неосъществено строителство.

Кой стои зад " О2 " ЕООД?

Справка в комерсиалния указател демонстрира, че едноличен притежател на капитала на " О2 " ЕООД е друго сдружение - " УАЙЗ " АД. Според поместената информация " УАЙЗ " АД е записано във Варна с капитал 100 хиляди лева

Като предмет на активност е посочено изследване, планиране, строителство, предприемачество, посланичество и ходатайство, консултантска активност, реклама и маркетингова активност, покупко-продажби с недвижими парцели, стопанисване, ръководство и отдаване чартърен, туристически услуги, както и всякаква друга активност, незабранена от закона.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР