Частната фирма "Евролаб 2011" трябва да напусне помещенията, които заема

...
Частната фирма "Евролаб 2011" трябва да напусне помещенията, които заема
Коментари Харесай

Агенцията по безопасност на храните гони Евролаб 2011 от Капитан Андреево

Частната компания "Евролаб 2011 " би трябвало да напусне пространствата, които заема на граничния пункт Капитан Андреево, заяви. Източник на информацията е заповед, издадена от шефа на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Срокът за осъществяване е 14 дни.

Дружеството би трябвало "да опразни всички пространства, които държи без правно съображение по отношение на контракт за наем " на граничния пункт, е посочено в документа. Заповедта позволява авансово осъществяване, което значи, че компанията би трябвало да бъде изведена незабавно. Освен това организацията разпорежда на "Евролаб 2011 " неотложно да прекрати лабораторната си активност на границата поради спор на ползи.

От 20 май БАБХ от осъществявания фитосанитарен и здравен надзор върху плодовете и зеленчуците, импорт от трети страни, преминаващи през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, за сметка на частната компания "Евролаб 2011 ". Тя подаде тъжби в съда,. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов пък заяви, че е, а му е. За осведоми и ръководителят на организацията по храните проф. доктор Христо Даскалов.

Даскалов заяви още, че бизнесът на две компании на границата от 2012 година се дължи на контракти за 6 пространства на организацията на пункта от 2000 кв.м. През 2012 година първият контракт за наем с "Интерпред евролоджистик " е бил за 4800 лева месечно, а от февруари 2022 година наемателят е "Евролаб 2011 " с наем от 10 хиляди лв..

На от 26 май Даскалов разяснява, че подписаният контракт с "Евролаб 2011 " е бил непозволено подписан от назначения от ГЕРБ някогашен зам. изпълнителен шеф на БАБХ Николай Роснев. Това се е случило на 31 декември 2021 година макар експлицитна възбрана на министъра на земеделието Иван Иванов да не бъдат подписвани нови контракти, отвън такива по публични поръчки. Не е изчакан и 14-дневен период за обжалване.

В заместник-министърът на земеделието Иван Христанов уточни, че лабораторията и контролът там в никакъв случай не са докладвали на БАБХ, а на звено, на което не са подвластни по никакъв метод. Освен това лабораторията не е била вписана в Наредбата за граничните контролно-пропусквателни пунктове. По думите му обвързваното лице с двете компании наематели от последните години е Размиг Чакърян.

При Христанов заяви, че страната възнамерява да конфигурира своя лаборатория на самия пункт, а пробите да не се изпращат до София, както е понастоящем. Така те ще бъдат обработвани за по-малко от час. Очаква това да се случи след към месеца, тъй като следва социална поръчка и е сигурен, че тя ще бъде обжалвана неведнъж, с цел да се спъва процесът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР