Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода. Данните са от

...
Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода. Данните са от
Коментари Харесай

Има ли пластмасови частици в бутилираната вода у нас?

Частици пластмаса в съвсем всяка бутилка вода. Данните са от огромно международно проучване на бутилираната минерална вода. Доколко рисково е това за здравето?
Тестовете са извършени в държавния университет в Ню Йорк. Учените изследват над 250 бутилки вода от разнообразни марки. В 93% от пробите са открити дребни пластмасови частици като пропилен и найлон. Количеството на тези частици е приблизително по 10 на литър бутилирана вода. А размерът на всяка от тях е по към 0,1 милиметър колкото е да вземем за пример дебелината на човешкия косъм.
Ефектът на микропластмасата върху човешкия организъм занапред ще се открива. Данните обаче демонстрират, че потреблението на бутилирана минерална вода пораства с всяка минала година. През 2017 година са употребявани повече от 390 милиарда литра, което е с над 100 милиарда повече, в сравнение с преди пет години, оповестява Нова телевизия.
Замърсяването на водата идва точно от бутилката, в която е сложена , твърди ръководителят на изследването - професорът по химия Шери Мейсън.
„ Ако пиете единствено бутилирана вода и го вършиме всеки ден в продължение на години, приказваме за десетки хиляди признати частици пластмаса”, споделя проф. Шери Мейсън.
И макар, че измежду изследваните марки вода от 9 страни, не участват български, от Асоциацията на дейните консуматори упорстват такива изследвания да се създадат е на нашия пазар.
„ Няма разлика сред типа пластмаса, който се употребява в България, в Германия или в Съединени американски щати. Навсякъде по света минералната вода се бутилира горе долу по един и същи начин”, споделя Богомил Николов от Асоциация „ Активни потребители”.
От сектора обаче са безапелационни - процесът на бутилиране у нас се управлява прецизно.
Резултатите от проучването доведоха и до реакцията на Световната здравна организация, откъдето обявиха, че следва определяне на въздействието на микропластмасата върху здравето на индивида. Такова неизбежно ще има, настояват токсиколозите.
„ Като влязат тези дребни частици в човешкия организъм се получава химическа реакция. Те влияят непосредствено като химическо вещество и убиват потребните микроби, които са в дебелото черво и отслабват нашите защитни сили”, разяснява токсикологът доктор Никола Александров.
Според учените до момента човечеството е съумяло да създаде 8 милиарда тона пластмаса от откриването на технологията за нейното произвеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР