Частици от мощите на Св. св. Кирил и Методий вече

...
Частици от мощите на Св. св. Кирил и Методий вече
Коментари Харесай

Частици от мощите на Св. св. Кирил и Методий вече са в храма Света Неделя

Частици от мощите на Св. св. Кирил и Методий към този момент са в храма " Света Неделя ". С литийно шествие светинята беше пренесена до храма. Мощите ще останат за поклонение до 12:00 часа на обяд на 25 май, след което ще бъдат върнати в Светогорския манастир. Всеки, който желае, ще може да се поклони пред тях. Ако се постанова, ще се обезпечи денонощен достъп до храма.

За първи път светините излизат от Гърция. През 80-те години на предишния век те са върнати от Римокатолическата черква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. На молебена, отслужен в храма " Света Неделя " при посрещането на мощите, участваха и президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Мощите дойдоха в България преди ден и пренощуваха в Гигинския манастир. Това не е инцидентно, тъй като точно игуменът на Църногорския манастир Никанор за пръв път ги е забелязал в една от светогорските света обители.

Припомняме, че светите мощи бяха инцидентно открити от българския монах-отец Никанор в едно посещаване на Света гора. Реликвата е у нас по покана на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и се съпровожда от Архимандрит Вартоломей, свещеник на Светогорския манастир.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР