Частица от астероид е пристигнала на Земята от другата страна

...
Частица от астероид е пристигнала на Земята от другата страна
Коментари Харесай

НАСА: Парче от древен далечен астероид, смятан за най-опасния, пристигна на Земята след милиарди километри път

Частица от метеорит е пристигнала на Земята от другата страна на Слънчевата система, което е огромен триумф за задачата „ Озирис-Рекс “ на НАСА.

Космическият уред прекара години в хвърчене до метеорита Бенну, събра парче от него и го върна назад вкъщи, с цел да може да бъде изучено от откривателите. С това се поставя завършек на задачата, която продължи седем години, измина съвсем 6.5 милиарда километра и струваше повече от един милиард $.

Учените се надяват, че проучването може да помогне да се разкрие по какъв начин са се формирали и еволюирали планетите.

Може да хвърли светлина върху метода, по който се е зародил животът.

Тъй като Бенну е на към 4.5 милиарда години, тестът е съвсем като взор обратно към Слънчевата система в ранните ѝ години и НАСА я дефинира като „ капсула на времето “. Астероидът Бенну се отличава и като „ най-опасния метеорит “ съгласно НАСА, на база скалата, употребена за премерване на това какъв брой огромна заплаха съставлява даден обект.

Това е първият път, в който НАСА връща парче от метеорит, и първият път от 2020 година насам, в случай че включим останалите галактически организации.

То е и най-голямото, събирано в миналото, с тегло към 250 грама.

НАСА изпрати екип на борда на хеликоптери, който да прибере контейнера с тестът, като я извлече, с цел да се увери, че тя не е нечиста от околната среда. Тъй като тестът е непосредствено от метеорита, по нея няма да има следи от материал от Земята, за разлика от тези, които падат на Земята.

Тази проба ще бъде разпределена сред 200 души в 38 институции по целия свят.

Мисията „ Озирис-Рекс “ напусна Земята през септември 2016 година и дойде на метеорита през октомври 2018 година Тя събра проби през октомври 2020 година, а по-късно напусна метеорита през април 2021 година

Оттогава както пробите, по този начин и галактическият транспортен съд се връщат назад от другата страна на Слънчевата система на Земята. След това галактическият уред захвърли тестът, с цел да се върне вкъщи, а „ Озирис-Рекс “ ще продължи да учи различен метеорит, наименуван Апофис, където ще дойде през 2029 година

Апофис също се отличава със своята заплаха

На моменти той оспорваше първото място на Бенну в класацията на най-опасните обекти. Но последните проучвания демонстрират, че Апофис съставлява по-малка заплаха. Ашли Кинг, теоретичен помощник на UKRI за бъдещи водачи, Природонаучен музей, сподели:,

Озирис-Рекс “ прекара повече от две години в проучване на метеорита Бенну, като откри доказателства за съществуване на органични субстанции и минерали, химически изменени от водата. Това са извънредно значими съставки за разбирането на образуването на планети като Земята, тъй че се радваме, че сме измежду първите откриватели, които ще проучат проби, върнати от Бенну. Смятаме, че пробите от Бенну може да са сходни по състав на неотдавна падналия астероид от Уинчкомб, само че значително незамърсени от земната среда и даже по-девствени.

Д-р Сара Кроутър, теоретичен помощник в катедрата по науки за Земята и околната среда в Манчестърския университет, съобщи:

За мен е същинска чест да бъда определена за част от екипа за разбор на пробите от Озирис-Рекс и да работя с някои от най-хубавите учени в света. Развълнувани сме да получим пробите през идващите седмици и месеци, да стартираме да ги проучваме и да забележим какви секрети крие метеоритът Бенну. Голяма част от нашите проучвания са ориентирани към метеоритите и от тях можем да научим доста за историята на Слънчевата система. Метеоритите се нагорещяват, преминавайки през земната атмосфера, и могат да се намират на Земята в продължение на доста години, преди да бъдат открити. Местната среда и времето могат да трансформират или даже да заличат значима информация за техния състав и история. Мисиите за връщане на проби като „ Озирис-Рекс “ са жизненоважни, тъй като върнатите проби са девствени, знаем тъкмо от кой метеорит идват и можем да сме сигурни, че в никакъв случай не са излагани на въздействието на атмосферата, тъй че значимата информация се резервира.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР