Частично възстановяване от 2.7% на БВП тази година прогнозира икономическият

...
Частично възстановяване от 2.7% на БВП тази година прогнозира икономическият
Коментари Харесай

Уникредит: Трудно начало на възстановяването, но силна перспектива пред икономиката в средносрочен план

Частично възобновяване от 2.7% на Брутният вътрешен продукт тази година предвижда икономическият екип на УниКредит Булбанк в последния си тримесечен разбор за стопанската система на ЦИЕ. В разбора се показва, че процесът на възобновяване ще стъпи на по-здрави основи през 2022 година и 2023 година, когато икономистите на УниКредит Булбанк чакат растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до сред 4% и 5% годишно.

„ Очакваме Брутният вътрешен продукт да доближи равнището си от преди рецесията през втората половина на 2022 година Връщане към цялостна претовареност стопанската система евентуално ще доближи в края на 2023 година Рисковете за нашия главен макроикономически сюжет са изключително повишени. Това се дължи на обстоятелството, че пътя на стопанската система през тази и идната година ще зависи от комбинация сред епидемиологични (пътя на пандемията) и политически (изходът от идните парламентарни избори) фактори “ написа още в икономическия разбор.

Анализът показва, че България беше тежко наранена от втората вълна на пандемията от корона вирус и по тази причина прогнозите са за стесняване на стопанската система през последното тримесечие на 2020 година и първото на 2021 година. Все отново икономистите показват, че спадът на Брутният вътрешен продукт ще е по-умерен спрямо този от първата вълна на пандемията, тъй като някои браншове са изключени от рестриктивните мерки, в това число индустрията.

Икономическият екип на УниКредит Булбанк предвижда по-сериозно разхлабване на рестриктивните мерки през март, което ще се отрази позитивно на Брутният вътрешен продукт.

„ Очакваме Брутният вътрешен продукт мощно да нарасне през второто тримесечие на 2021 година, защото директното въздействие на пандемията върху стопанската система ще отслабне, а продължаващите фискални тласъци ще обезпечат нужната спомагателна поддръжка “, написа още в разбора.

Въпреки това потреблението в туризма и другите браншове изложени в най-голяма степен на въздействието на пандемията ще остане свито, защото позитивните резултати от ваксинацията ще се нуждаят от време, с цел да се материализират. Това ще накара доста хора да продължат да са внимателни в държанието си и да продължат да поддържат някаква форма на непринудено физическо разграничаване през лятото и есента на 2021 г.  Темповете, с които ще протича процесът на възобновяване на стопанската система ще зависят от продължителността и успеваемостта на акцията за имунизация на популацията, се показва още в разбора.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР