Частично разхлабване на ограничителните мерки у нас. Това предвиждат здравните

...
Частично разхлабване на ограничителните мерки у нас. Това предвиждат здравните
Коментари Харесай

Кои мерки разхлабват от 1 април?

Частично разхлабване на ограничаващите ограничения у нас. Това плануват здравните управляващи след разбор на пандемичната конюнктура у нас.

Ясли и детски градини отварят от понеделник, а от 12-ти април ще последват и учебните заведения. При избрани условия ще проработят заведения за хранене, фитнеси и театри.

На този декор, през днешния ден още веднъж означаваме висок брой новозаразени и умряли с COVID-19. Тази заран дойде и нова доставка на ваксини, с което здравните управляващи се надяват да се форсира процесът по имунизация.

Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов заяви, че учениците ще се върнат в учебно заведение от 12 април по график, който ще бъде направен взаимно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Яслите и детските градини ще отворят още веднъж на 5 април. Засега смяна на ограниченията за висшите учебно заведение няма.

„ Вчера с доста специалисти коментирахме какво би трябвало да се случи отсега нататък. Най-много от тях са на мнение, че учениците би трябвало да се върнат в класните стаи от 12 април”, сподели той.

Здравният министър изясни, че има предложение от 1 април фитнесите да проработят с 30% от потенциала си. Предвижда се театрите също да отворят от тази дата.

„ Най-вероятно това ще стане факт със заповед, която ще издам. Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се организират до края на април”, уточни Ангелов.

„ Моловете и огромните магазини няма да отворят от четвъртък. Изключение най-вероятно ще се направи за тези, които могат да обезпечат пространства навън. Обмисля се отваряне на заведенията за хранене, само че единствено тези, които имат градини. Нощните заведения остават затворени”, съобщи още здравният министър.

„ Леко обнадеждени сме от обстоятелството, че на национално равнище броят на приетите в болница стартира постепенно да понижава. Надяваме се това да стане трайна наклонност. В Кюстендил се следи такава от към седмица, в някои други регионални градове - също. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика, за който говорим”, добави още той.

„ Следим числата на всеки 12 часа и въз основата на това взимаме решения. Ситуацията се следи от всички специалисти. Днес решенията ни ще бъдат облечени в заповед ", уточни Ангелов.

Той заяви още, че всички нужни ограничения за безвредното осъществяване на изборите са взети. „ Призовавам всички български жители да упражнят правото си на избор ", сподели здравният министър.

Висок брой умряли с COVID-19 за денонощие

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изясни, че в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в лечебните заведения.

„ Да, натискът сега е по-голям, само че опцията на системата да го поеме е още по-голяма. За най-натоварените области като София, Бургас, Шумен и други няма отводи за приемане и лечебните заведения намират метод да се оправят със ситуацията”, сподели той.

Относно ограниченията доцент Кунчев сподели, че би трябвало да се взема поради, че към милион българи към този момент са предпазени. Вероятната численост на преболедувалите е 500 000, а 450 000 са ваксинирани.

„ Това към момента е малко, с цел да се отрази на епидемиологичния развой. Но е задоволително огромна численост, която да докара до понижаване на темпа на повишаване, който следим през последната седмица”, уточни доцентът.

"В края на април ще има свободен избор на ваксини. По-скоро би трябвало да работим върху мотивацията на жителите, с цел да достигнем тези 70%, които ще ни обезпечат успокоение като общество”, добави основният държавен здравен контрольор.

Той изясни, че се отваря това, което не крие риск. „ В заведенията - единствено откритите пространства, фитнесите, спортните и танцовите зали - там, където хората могат да намерят отдушник от мерките”, сподели още той.

Кунчев беше безапелационен, че ново стягане на ограниченията ще има, когато заболеваемостта продължи да пораства внезапно нагоре. По думите му сега това е преодоляно и се върви към плато.

Пристигна нова пратка с ваксини

Тази заран у нас дойдоха 51 600 дози от имунизацията на Moderna. Те бяха доставени в постройката на „ БулБио-НЦЗПБ “. Това е петата пратка от този препарат за страната ни. Ваксините ще бъдат разпределени по районните здравни инспекции и изпратени там, където има най-голяма потребност.

"За април чакаме общо към 700 000 дози ваксини като това количество може да бъде увеличено след договарянията, които се водят. На базата на всичко това сме извънредно оптимистични за темпа на имунизация, който ще продължим. Вчера са се ваксинирали близо 10 000 души ", съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

"Раздадените количества ваксини на Pfizer към този момент са факт. 23 РЗИ-та са получили всички декларирани от тях, през днешния ден още 5 чакат да ги получат. Стартираме и разпределението на Moderna. Всичко това ще ни даде късмет да засилим темпа на имунизацията ", добави още той.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР