Частично бедствено положение в община Карлово обяви кметът на общината

...
Частично бедствено положение в община Карлово обяви кметът на общината
Коментари Харесай

Частично бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово

Частично бедствено състояние в община Карлово разгласи кметът на общината доктор Емил Кабаиванов. Бедственото състояние е оповестено за селата Богдан и Каравелово.

Основание за издаване на заповедта е високото равнище на водата в речните корита, преминаващи през селата.

Решението е взето на съображение член 48, алинея 3, т. 3 от Закона за отбрана при бедствия, който планува, че бедствено състояние се афишира, когато „ има заплаха да се случи злополучие “.

Комисия, назначена от кмета доктор Кабаиванов, излезе със мнение, че нарасналото равнище на водите е причина за пораждане на изключителна обстановка, която може да заплаши имуществото на хората в двете села. В момента няма директна опасност за живота и здравето на популацията, мярката е превантивна. За решението на кмета съответно е осведомен регионалният шеф на област Пловдив – доктор Ангел Стоев.

След оповестяването на частичното бедствено състояние в с. Богдан и с. Каравелово администрацията на Община Карлово взе незабавни ограничения за обезпечаване на подобаваща тежка техника, която да изгребе наноси и да укрепи речните корита.

Селата Богдан и Каравелово пострадаха тежко от наводненията на 2 септември 2022 година Тогава също беше оповестено отчасти бедствено състояние, което продължи два месеца. През този интервал за превъзмогване на последствията от наводненията на терен всекидневно работиха над 120 единици едро, приблизително и малогабаритна техника. От речните корита бяха изнесени над 3 млн. кубически метра наноси, само че след дъждовете от последните седмици, водата донесе нови количества пясък и тиня. Така проводимостта на речните корита, които бяха разчистени до дълбочина от 3 метра, беше понижена още веднъж. В идващите дни тежка машинизация ще изгребва новите наноси, с цел да се предотврати наново наводняване в селата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР