Частично бедствено положение е обявено в общините Перник, Трън и

...
Частично бедствено положение е обявено в общините Перник, Трън и
Коментари Харесай

Частично бедствено положение в Перник, Трън, Радомир и Струмяни

Частично бедствено състояние е оповестено в общините Перник, Трън и Радомир поради изобилните превалявания, съобщи БНР. То ще работи в продължение на 7 дни.

Частично бедствено състояние е оповестено и в община Струмяни, Благоевградска област.

Дъждовете и почналото изпускане на язовир " Студена " нанесоха вреди и на територията на община Радомир.

В част от селата са наводнени ниви, икономически дворове и къщи, съобщи кметът Пламен Алексиев.

" Струма " прави един завой и минава съвсем през цялата община. Освен язовира, който се изпуска и чак през днешния ден получихме писмото, ние сме в същото състояние от събота. Освен това имаме преливен язовир на Ярдиновци и на Конск и всичко идва при нас. Пробемът е да не допуснем пътищата да стават недостъпни, жп прелези, електросъоръжения, помпени станции и по този начин нататътк. " - разясни той.

В община Трън е оповестено бедствено състояние откакто река Ерма увеличи равнището си и аргументи наводнения.

Частично бедствено състояние е оповестено от 12 ч. през днешния ден и на територията на община Перник , заяви кметът Станислав Владимиров.

Заради наводнени региони в град Батановци се е наложила и евакуация на хора.

В община Перник обстановката е най-критична в Батановци, Черна гора и Ярджиловци.

" В град Батановци, махала " Андрейна ", там реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни споделиха че ще изпускат още по- огромни количества, което значи, че в тази част на Батановци равнището ще се повиши още и ще стане по-тежка обстановката. В Ярджиловци ни е другата сериозна точка. Там сега има и доброволци, и техника. Правят се насипи, укрепват се диги, с цел да не стане още по- огромна пакост. " - уточни кметът Станислав Владимиров.

В битката със стихията е ангажирана районната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

" В Батановци имаме евакуирани към 10 жилищни постройки. Жителите са евакуирани. В четири от тях в дворовете им към този момент има вода, само че това е хубавото, че все още равнището се задържа в това състояние, което е на реката, дори и пада по малко. В Трън се възстановяват нещата. Водата се оттича. Нямаме към този момент сериозни точки там. Колегите са тук-там, където има наводнени пристройки и парцели и отводняват. " - заяви шефът на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Перник комисар Борис Борисов.

Заради наводнени къщи се е наложило да бъдат евакуирани 20 поданици на Батановци. Търсят се разновидности за краткотрайното им настаняване.

От районната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и локалната власт ще продължат да наблюдават ситуацията в района.

Обилните дъждове през последните дни покачиха равнищата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и провокираха наводнения, а в Трън бе оповестено бедствено състояние.

Река Ерма е повишила равнището си с 3 метра , излязла е на няколко места от коритото си и е предизвикала наводнения.

В момента се работи по премахване на вредите, сподели шефът на РД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Перник комисар Борис Борисов.

" Към момента се работи на няколко места и се възвръщат нещата. Квартал " Мурговица " беше откъснат. Там до неотдавна беше залят мостът. Разчистени са част от нещата, които са пречели за прекосяването на водата и все още има достъп до квартала. Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, само че все още наш екип работи там и отводнява. Има и три залети къщи, само че при тях би трябвало да се изчака да спадне равнището на реката, с цел да се отводнява. Това ни е най- сериозното място сега. На другите места има местни наводнения, само че нищо съдбовно не е. В множеството случаи са наранени аграрни земи. " - разяснява комисар Борисов.

Частично бедствено състояние е оповестено в община Струмяни, заяви регионалният шеф на област Благоевград Бисер Михайлов. Причината е, че в региона на село Илинденци е ерозирала дига на река Струма.

Бисер Михалов разясни, че в община Струмяни е въведен общинският проект за дейности при наводнения. Комисия е открила ерозиралата дига в региона на село Илинденци. Бисер Михайлов акцентира, че дигата не е разрушена, само че би трябвало да бъдат подхванати превантивни дейности.

Утре от " Напоителни системи ", клон " Струма-Места ", стартират спасително-аварийни действия по укрепването й, сподели още регионалният шеф.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР