Частичните избори за кмет на община Благоевград и в още

...
Частичните избори за кмет на община Благоевград и в още
Коментари Харесай

Днес се провеждат частични кметски избори в Благоевград и в няколко села

 Частичните избори за кмет на община Благоевград и в още 7 кметства в страната започнаха в 7 часа сутринта. Това са селата Вресово - община Руен, Ясен - община Плевен, Жълти бряг - община Стамболово, Сърница - община Минерални бани, Ракево - община Криводол, Памидово - община Лесичово, както и в Цани Гинчево - община Никола Козлево.

Частични локални избори за кмет се организират в две села в Хасковска област. В село Сърница претендентът за кмет е един, а гласоподавателите по лист са 770, които ще реализират вота на 2 машини в една изборна секция.

Двама са претендентите за кмет за хасковското село Жълти бряг с 565 имащи право на глас, които ще гласоподават в една изборна секция на 1 машина. Това е първото гласоподаване в страната след признатите промени в Изборния кодекс, съгласно които гласуването в секции с над 300 гласоподаватели да бъде с машина. В днешния избор ще се употребяват 188 машини за гласоподаване. В секциите с под 300 гласоподаватели се гласоподава с хартиена бюлетина.

Трима от членовете на Централната изборна комисия, също ще следят на място частичните локални избори, в определени от тях обитаеми места, а ръководителят на комисията Камелия Нейкова изясни решението за това:

" Да следят процеса, да не се намесват в работата на изборните комисии или във връзка с гласоподавателите да оказват някаква интервенция, на място да се срещнат даже и с проблемите, които могат да зародят по време на изборния ден. Всички доста добре знаем, че всеки един проблем, до момента в който не го видиш най-отблизо, доста постоянно не можеш да схванеш неговата същност. Всички приказват за проблеми, свързани с машинното гласоподаване, за усложнения, които ще изпитат гласоподавателите и след това да рапортуват на съвещанието на ЦИК “.

Кандидати за кметове са издигнати от 11 политически партии и три обединения. 21 са неправителствените организации регистрирани като наблюдаващи.

Местният избор се организира и в условия на изключителна епидемиологична конюнктура, което постанова прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, както от гласоподавателите, по този начин и от членовете на секционните комисии. Осигурени са и дезинфектанти за пространствата за гласоподаване и персонални защитни средства за  членовете на секционните комисии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР