Части от кости, открити в пещера в Централна Германия показват,

...
Части от кости, открити в пещера в Централна Германия показват,
Коментари Харесай

Открити в пещера в Германия: Кости пренаписват ранната история на Хомо сапиенса

Части от кости, открити в пещера в Централна Германия демонстрират, че нашият тип е навлязъл в студените, по-високи географски ширини на Европа преди повече от 45 000 години - много по-рано, в сравнение с се смяташе до момента, предадоха Ройтерс и Агенция Франс Прес. 

Това изобретение пренаписва ранната историята на типа Хомо сапиенс на континента, който по това време към момента е населяван от неандерталците.

Учени оповестиха, че са изследвали антична ДНК от 13 остатъци от скелети на представители на Хомо сапиенс в пещерата Илзенхьоле , намираща се под феодален палат на върха на рид в немския град Ранис. Установено е, че костите са на възраст до 47 500 години.

Досега най-старите остатъци от Хомо сапиенс в северната част на централната и северозападна Европа бяха на възраст към 40 000 години, п рипомня Ройтерс.

" Тези фрагменти са директно датирани с радиовъглерод и дават добре непокътната ДНК на Хомо сапиенс ", споделя палеоантропологът и началник на проучването Жан-Жак Юблен от парижкия К олеж дьо Франс.

Този тип се появява в Африка преди повече от 300 000 години, а по-късно поема на странствуване по света и срещна други човешки популации, в това число неандерталци, отбелязва Ройтерс. 

Заради неналичието на задоволително открити остатъци има неизясненост за това по какъв начин Хомо сапиенс се е популяризирал в Европа и каква роля е изиграл нашият тип за изгубването на неандерталците преди към 40 000 години.

Изследването , показано посредством три изследвания, оповестени в Nature и Nature Ecology & Evolution, демонстрира, че по това време районът е бил по-студен, в сравнение с в този момент - хладна степна тундра, сходна на актуалните Сибир или Скандинавия. Това значи, че Хомо сапиенс, макар корените си в по-топлата Африка, се е приспособил относително бързо към студените условия.

Изследователите стигат до заключението, че дребни групи от ловци-събирачи са употребявали пещерата спорадично, до момента в който са обикаляли региона, изобилен от бозайници от ледниковата ера, както и че в други интервали е била населявана от пещерни хиени и мечки.

" Мястото в Ранис е било населявано няколко пъти, само че за малко, а не е било голям лагер " , споделя археологът Марсел Вайс от университета " Фридрих-Александър " в Ерланген/Нюрнберг, Германия. Той също е измежду водещите учени на изследването. 

Костите и каменните артефакти о т пещерата демонстрират, че тези хората са ловували огромни бозайници, в това число северни елени, коне, бизони и вълнисти носорози.
" Интересно е, че диетата на тези ранни представители на типа Хомо сапиенс, както и на късните неандерталци наподобява, че е била с акцент върху огромен сухоземeн дивеч, което би могло да докара до съревнование ", споделя зооархеологът Джеф Смит от университета в Кент, който е началник на едно от проучванията. 

" Въпреки това към момента се нуждаем от спомагателни данни, с цел да разберем по-добре ролята и въздействието на климата , както и на идващите групи Хомо сапиенс за окончателното изгубване на неандерталците в Европа ".

Изследването взема решение и разногласието за това кой е направил характерен набор от европейски каменни артефакти, в това число остриета с форма на листа, употребявани като върхове на копия за лов. Много специалисти допускат, че те са направени от неандерталци. Наличието им в Ранис без доказателства за неандерталци демонстрира, че са направени от представители на типа Хомо сапиенс.

" Такива остриета са открити в Полша и Чехия , през Германия и Белгия до Британските острови и в този момент можем да приемем, че най-вероятно са резултат от наличието на ранни представители на Хомо сапиенс в целия този северен район ", отбелязва Смит.

Изследователите са разпознали костите въз основата на митохондриална ДНК , която отразява приемственост по майчина линия. Повече информация може да се получи от нуклеарна ДНК, която дава генетични сведения и от двамата родители, в това число дали Хомо сапиенс от Ранис се е кръстосвал с неандерталци.

Разкопките в пещерата са от 30-те години на предишния век, с откритите кости и каменни артефакти, само че работата прекъсва преди Втората международна война, отбелязва Ройтерс.
Технологиите по това време обаче не могат да разпознават находките. 

Учени вършат нови разкопки в интервала сред 2016 до 2022 година , като се натъкват на още кости и артефакти. Извличането на ДНК от новооткритите и откритите преди този момент кости демонстрира, че това са остатъци на типа Хомо сапиенс.

" Резултатите за Ранис са невероятни ", споделя Вайс. Той прибавя, че откривателите би трябвало да се върнат към други европейски обекти от този интервал, с цел да ревизират за сходни доказателства за наличие на ранни представители на Хомо сапиенс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР