Части от Източна и Южна Европа са обхванати от горещата

...
Части от Източна и Южна Европа са обхванати от горещата
Коментари Харесай

Горещата вълна "Луцифер" носи предупреждение за над 38 градуса в България

Части от Източна и Южна Европа са обхванати от горещата вълна " Луцифер ", която в петък донесе тук-там температури над 40 градуса. България не прави изключение и във всички области през днешния ден са в действие предизвестия от рисково топло време.

В 17 области е издадена втората степен на предизвестие - оранжев код. Очаква се температурите да надвишават 38 градуса в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Благоевград и Кюстендил. Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и заболели хора, възрастни и деца, предизвестява Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките.

В областите София-град, София-област, Перник, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна е в действие по-ниската степен - жълт код. Там се чакат оптимални температури сред 35 и 37 градуса. Метеоролозите предизвестяват хората да наблюдават прогнозите и да следват напътствията на управляващите. Какво поучават специалистите за разхлаждане в горещините четете тук.

В момента

Италия, Полша и Балканите са най-тежко наранени от горещата вълна " Луцифер ".

Вчера най-малко двама души починаха от горещините - един в Полша и един в Румъния, а доста други са потърсили помощ в лечебни заведения с недоволства от топлинен удар или сърдечни проблеми, оповестява Ройтерс.

Албания е обхваната от горски пожари - към 75, като в битката с тях са се присъединили над 300 огнеборци и военни. В петък страната изиска помощ от Европейския съюз. Пожари бушуват и в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Македония. В идната седмица на Балканския полуостров се чака оптималните температури да се задържат в порядъка на 40 градуса по Целзий.

Властите в Босна оповестиха, че жегите са унищожили съвсем половината годишна продукция, което съставлява 10% от икономическото произвеждане на страната. В Сърбия обстановката е сходна, като управляващите се притесняват, че продукцията на царевица и соя може да бъде понижена с една трета.

В Хърватия горещините в композиция с пика на туристическия сезон доведоха до дефицит на електричество и скок на цените.

В Италия фермерите започнаха да събират реколтата от грозде седмици по-рано поради горещините, отбелязва " Ройтерс ". В 26 града на страната е в действие предизвестие за рискови горещини, в това число оживени туристически центрове като Венеция и Рим. Там даже доста от фонтаните бяха спрени поради сушата. Във Флоренция в петък световноизвестната изложба " Уфици " бе краткотрайно затворена поради срив в климатичната система.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР