Части на таджикската армия спряха обстрела срещу Киргизстан след преговори

...
Части на таджикската армия спряха обстрела срещу Киргизстан след преговори
Коментари Харесай

Прекратени са граничните обстрели между Киргизстан и Таджикистан

Части на таджикската войска стопираха обстрела против Киргизстан след договаряния сред ръководителите на граничните ведомства на двете страни, заяви киригзската гранична работа, съобщи БГНЕС.

Обстрелът бе преустановен след среща на 17 септември сред ръководителите на двете ведомства Уларбек Шаршеев (Киргизия) и Раджабали Рахмонали.

Преди това имаше известия, че таджикската страна е обстреляла с минохвъргачки и артилерия киргизките граничари в региона на Ош. Първоначално киргизската страна е отвърнала на огъня, само че след това " за деескалация на случая първи и едностранно прекратиха стрелбата ".

Обстановката на границата сред Киргизстан и Таджикистан се изостри на 14 септември. Сблъсъците сред граничните чиновници на двете страни с потребление на тежко въоръжение бяха възобновени рано сутринта в петък и се водеха по целия периметър на общата граница.

В петък президентите на Киргизстан Садир Джапаров и на Таджикистан Емомали Рахмон организираха диалози в коридорите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в Самарканд, като се договориха за преустановяване на огъня. По-късно ръководителите на граничните ведомства на двете страни се договориха да координират дейностите за недопускане на провокации и престрелки на границата.

Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) приветства началото на договарянията сред Киргизстан и Таджикистан и приканва за дипломатическо споразумяване на спора, с цел да се предотврати загубата на човешки живот, съобщи ТАСС. „ Убедени сме, че ще бъдат открити взаимно допустими способи за разрешаване на този комплициран граничен проблем, понижаване на напрежението и попречване на ескалация на спора. Обмисляме потреблението на силата е неприемлива ”, споделя се в мнението на организацията.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР