Части на силите на НАТО в Косово /КейФОР/ са прехвърлени

...
Части на силите на НАТО в Косово /КейФОР/ са прехвърлени
Коментари Харесай

Прехвърлиха контингент на НАТО в Северно Косово заради риск от дестабилизиране на ситуацията

Части на силите на НАТО в Косово /КейФОР/ са трансферирани в обитаемото основно със сърби Северно Косово поради заплаха от дестабилизиране на обстановката, написа през днешния ден сръбският в. " Вечерне новости ", представен от ТАСС.

В четвъртък КейФОР заяви на формалната си страница във Facebook, че стартира планувани учения. Според сръбския вестник обаче военните маневри са единствено прикритие за прекачване на части на задачата на север. Изданието показва, че в околните 48 часа ситуацията в Северно Косово може внезапно да се утежни и по тази причина КейФОР трансферира част от четирихилядния си персонален състав в община Вучитрън, а многочислена военна техника е блокирала за известно време пътя Прищина-Косовска Митровица. КейФОР е трансферирал и друго съоръжение с хеликоптери, съобщи Българска телеграфна агенция.

В. " Вечерне новости " по-рано писа за подготвяна военна интервенция " Златна сабя " на косовските албанци. Според източници на вестника от специфичните служби задачата на интервенцията била определяне на боен надзор над северната част на Косово, където живеят основно сърби.

При това през днешния ден косовските медии оповестиха, че полицията със специфична заповед е прекратила отпуските на всички свои чиновници. Сръбските анализатори свързват тези дейности с следващото повишение на напрежението поради мъчно напредващите договаряния за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина.

Бившата сръбска област Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия не признава. Белград и Прищина водят разговор с посредничеството на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР