Част от започнатите проекти в Пловдив видимо към момента няма

...
Част от започнатите проекти в Пловдив видимо към момента няма
Коментари Харесай

Министър за Европейската столица на културата: Отзвукът ще бъде голям и в България, и по света

Част от започнатите планове в Пловдив очевидно все още няма да съумеят да се осъществят. Това сподели в предаването " Тази заран " по bTV министърът на културата Боил Банов. На 12 януари градът публично става Европейска столица на културата.

Някои от плановете, с които градът е кандидатствал за купата, обаче не са изпълнени. Един от тях е емблематичното за града " Кино Космос ", което тъне в съсипия. Кметът Иван Тотев оправдава забавянето на ремонта със законови спънки. Ремонтът на площад " Централен " пък стартира едвам през месец август и ще продължи и през 2019 година

" По-важното е, че като е стартират площадът, той ще стане. Най-добре би било да е в годината на столица на културата, само че най-важното е да се случи и да стане ", разяснява Банов.

По думите му 20-те милиона, които дава страната за събитието, са отишли за инфраструктурни планове. Пловдив има естествено обаяние, надявам да и културната стратегия да е богата, означи Банов. Ще има доста събития, отзвукът ще бъде сериозен и в България, и по света, уверен е министърът на културата. Предстои ни трета галерия в Лувъра, сподели още Банов. Още по-важното е общ план, който създаваме доста съществено. Става дума за остров Св. Кирик и Йолита до Созопол, един остров на изкуствата взаимно с Лувъра, който ще съчетае подводната археология и актуалните изкуства, сподели министърът.

За Царските конюшни съгласувахме план за краткотрайно подсилване на покрива. Разговаряме със столичния кмет Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов, тяхното решение ще е в посока център за изкуства, музей, уточни Боил Банов. По-сложното е, че те са смесена благосъстоятелност, освен държавна, което би улеснило нещата, добави министърът. Той означи, че в тази година в бюджета на Министерството на културата има 20 милиона лв. повече, настрана са отделени повече и по общините.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР