Част от в края на юни процедури по смяна на

...
Част от в края на юни процедури по смяна на
Коментари Харесай

Гласуването за шефове на регулаторите ще започне, въпросът е кой ще участва

Част от в края на юни процедури по промяна на управителни фрагменти в държавните регулатори може да приключат скоро. Имената на претендентите да оглавят Българската национална банка (БНБ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към този момент са известни и избирането им не наподобява проблематично. Начинът, по който ще бъдат събрани нужните гласове за тях обаче ще е индикативен за връзките сред обединенията в ръководещото болшинство и евентуално ще очертае тактиката на всеки от сътрудниците във властта вбъдеще.

От основно значение ще е дали водачите на ГЕРБ и на " Продължаваме промяната - Демократична България " ще съумеят - след неколкократното отсрочване през тази седмица - въпреки всичко да се съберат на обща среща и да реализират единодушие по кандидатурите, в това число в подтекста на номинациите за други регулатори. Ако това не стане, източници от двете обединения предсказват два сюжета:

Развръзката се чака при започване на идната седмица. При следващ отвод на ГЕРБ да се включи в оповестената за регулярна лидерска среща във вторник, от " Продължаваме промяната- Демократична България " обмислят да не вземат участие в нито едно от гласуванията за регулаторите с аргумента, че по този начин ще осветлят способа на сътрудниците си да влизат съгласно други партии по интересуващите ги тематики. Източници от ГЕРБ пък разясняват, че държанието им е знак към сътрудниците да се вслушват повече в тях.

Българска народна банка - остарялата ябълка на раздора

Източници от болшинството разясниха за " Дневник ", че в началото водачите на двете обединения са постигнали кардинална сделка, съгласно която " Продължаваме промяната - Демократична България " ще поддържа препоръчаната от ГЕРБ номинация за Здравната каса, в отговор ще получи гласове за своя претендент за началник на Сметната палата, а групите ще се обединят към кандидатурата на сегашния шеф на Българска народна банка Димитър Радев за нов шестгодишен мандат. След настъпилото напрежение и часове преди приключването на крайния период за оферти (в 18 ч. на 7 юли) претенденти за Сметната палата няма, а от болшинството имена за останалите органи са внесли единствено от ГЕРБ.

 " Продължаваме промяната - Демократична България " изиска гаранции от ГЕРБ и заплаши с оставка на кабинета

Засега като най-сигурен се обрисува изборът на досегашният гуверньор на Българска народна банка Димитър Радев. Освен от двете обединения в ръководството, той се употребява и с поддръжката на Движение за права и свободи. Единствената друга кандидатура за поста е на. Той обаче е очевиден последовател на инициирания от партията референдум за отсрочване с 20 година на влизането на България в еврозоната и може да разчита на спомагателни гласове единствено от Българска социалистическа партия.

 Димитър Радев, шеф на Българска народна банка
© Юлия Лазарова

Димитър Радев, шеф на Българска народна банка

Че Димитър Радев ще е претендентът на ГЕРБ, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, само че в четвъртък (6 юли) в деловодството на Народното събрание. От " Продължаваме промяната - Демократична България " в началото оповестиха, че, която министърът на финансите Асен Василев дефинира като " фигура, която има висок статут в промишлеността ". Източници на " Дневник " споделиха, че за поста е било обсъждано името на Диана Митева, която до неотдавна беше изпълнителен шеф на ДСК и ръководител на асоциацията на банките, само че след това номинацията ѝ е отпаднала.

Какви са аргументите за това, не е известно, само че още при започване на седмицата източници от групировката дадоха да се разбере, че има смяна в настройките. Тогава представител на обединението разяснява пред " Дневник ", че се обмисля Димитър Радев да бъде подсилен за втори мандат, само че се изчаква въпросът да бъде разискван от водачите. Въпреки че срещата по този начин и не се състоя, в четвъртък съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, че обединението може би ще поддържа претендента на ГЕРБ като посочи, че смяната в мнението се дължи на диалог с гуверньора на Българска народна банка, от който е останал удовлетворен.
Разногласие се обрисува по кандидатурите за подуправители на Българска народна банка. С изтекли мандати са двама - Нина Стоянова, която управлява ръководство " Банково ", и Калин Христов, който беше отпред на " Емисионно ".
Макар че по закон номинациите се вършат от гуверньора и се гласоподават от депутатите, сред политическите сили към този момент текат диалози кои са имената, които могат да получат нужната поддръжка.

По информация на " Дневник " измежду тях евентуално ще бъде депутатът от Движение за права и свободи Петър Чобанов. Той е работил в Българска народна банка, а след това оглавяваше Комисията по финансов контрол. По неофициална информация обаче спънка пред поддръжката на " Продължаваме промяната - Демократична България " за негова номинация ще е мощната му партийна обязаност - Чобанов е дълготраен депутат от Движение за права и свободи и заемаше основния пост на финансов министър в сваления с митинги кабинет " Орешарски ".

Според източници от обединението тя може също да излезе с предложение, като едно от най-често споменаваните имена е това на депутата Андрей Гюров, който преди два Народното събрание беше повдигнат за шеф на Българска народна банка. Тогава той се изправи против Любомир Каримански от " ИТН ", а изборът докара до раздор в тогавашната четворна коалиция. Ако Гюров бъде номиниран, то кандидатурата му ще бъде за подуправител на ръководство " Емисионно ", споделят от групата. Според измежду евентуалните претенденти за подуправител е и Диана Митева.

Здравната каса - избор или отсрочване

По-неясен към този момент се обрисува изходът от процедурата по желание на шеф на Националната здравноосигурителна каса. - на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. От " Възраждане " също имаха номинация, само че я отдръпнаха.

Така за поста са препоръчани Иванка Динева и Жени Николова, като таман кандидатурата на ГЕРБ, въпреки и противоречива, наподобява, че ще получи поддръжката на болшинството. Това обаче ще се случи единствено в случай, че се организира лидерска среща, на която бъде подложен въпросът за качествата й, споделят от " Продължаваме промяната - Демократична България ". В изявление за Би Ти Ви в четвъртък (7 юли) Кирил Петков заяви, че е имал диалог с Иванка Динева, само че не се ангажира с поддръжка за нея.

 Защо е проблем, че лечебните заведения хвалят претендента на ГЕРБ за здравната каса Защо е проблем, че лечебните заведения хвалят претендента на ГЕРБ за здравната каса

В своя обява " Капитал " дефинира. Тя беше уволнена дисциплинарно като шеф на столичната здравна каса през предходната година, откакто подчиненият ѝ орган инициира инспекция на здравната документи в поликлиниката на болница " Александровска ". Според информация на " Капитал " инспекция на националната здравната каса за нуждата от активизиране на столичното ѝ поделение е посочила, че учредения за това са липсвали. Поликлиниката на Александровска е ръководена от Александър Оскар, който с някогашния началник на болничното заведение, след това - министър на опазването на здравето от ГЕРБ и сегашен народен представител Костадин Ангелов. Сега Ангелов е измежду вносителите от ГЕРБ за номинацията на Динева за шеф на здравната каса.

Според източници от " Продължаваме промяната - Демократична България " обединението не утвърждава номинацията на Динева поради биографията ѝ, само че е склонна да гласоподава за нея, в случай че получи опцията да издигне претендент за Сметната палата, който да бъде подсилен от ГЕРБ.

Трудният избор за Сметна палата

Под въпрос е изборът за шеф на Сметната палата. До момента в деловодството на Народното събрание няма импортирана нито една кандидатура.

Пред " Дневник " представители на " Продължаваме промяната - Демократична България " показаха, че са имали претендент, само че се е оказало, че той не дава отговор на условията и е бил отдръпнат.

 Парламентът удължи периода за предложение на номинации за ръководител на Сметната палата Парламентът удължи периода за предложение на номинации за ръководител на Сметната палата

Представители на ГЕРБ споделиха, че като допустима номинация на партията в последната седмица е било обсъждано името на някогашния ръководител на Народното събрание Димитър Главчев. Предложение обаче не е импортирано поради постигнатото съгласие Борисов и съпартийците му да не предлагат собствен претендент. Така, тази процедура, наподобява върви към неуспех към този момент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР