Част от украинските бежанци не желаят да бъдат преместени от

...
Част от украинските бежанци не желаят да бъдат преместени от
Коментари Харесай

Мариана Тошева: Разбра се кои са бежанците в нужда и кои – не


Част от украинските бежанци не желаят да бъдат преместени от морето. По това се схваща кои са хората в потребност и кои – не. Това съобщи ръководителят на Държавната организация за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

По думите ѝ над 500 души към този момент са настанени в няколко ведомствени бази.

„ Започна и пренасяне на жители с краткотрайна протекция, т.е инвалиди и трудноподвижни бежанци. Те са към 200 индивида. Настанени са в бази до Варна и Бургас, където да имат достъп до здравна грижа “, обясни Тошева.

„ Една от аргументите за вчерашния отлив на искащи да се реалокират е, че не са удовлетворени да са в планинските курорти. В тези бази се настаняват хора, които нямат потребност от непрекъсната здравна грижа “, изясни ръководителят на Агенцията за бежанците.

„ Нещата бяха написани в елементи. ДАБ не бе в положение сама да се оправи с организацията по приемането на украинските бежанци. Това стана допустимо с напъните на всички институции, координирането продължи повече от месец. Промени се законът, с цел да бъдат бежанците здравно обезпечени “, призна Мариана Тошева.

„ Към момента обстановката е динамична. Над 5000 бежанци през Дуранкулак са напуснали страната. България демонстрира виновното отношение към краткотрайната протекция по всевъзможен метод. Всички институции и гражданското общество оказват помощ за това тези хора да се усещат спокойни и признати “, акцентира тя.

„ До 31 август хората ще бъдат подпомагани. Акцентира се върху проучването на български език. Тези три месеца са значими за хората да научат езика и да стартират работа “, уточни още ръководителят на ДАБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР