Част от темата Прогноза за времето Борбата за всяка капка

...
Част от темата Прогноза за времето Борбата за всяка капка
Коментари Харесай

Пътища в капана на дъжда и жегата

Част от тематиката Прогноза за времето
Борбата за всяка капка вода

Новият климат ще се отрази преди всичко на водата
Още по тематиката
Тол-системата потегля на 16 август 2019 година

Винетките за леки коли ще се сменят с електронни до края на януари идната година
12 юли 2018
Започва ремонт на пътя през Витиня
11 юли 2018
Най-бързата връзка на Варна с автомагистрала " Тракия " ще бъде ремонтирана против 19 млн. лева

В момента 33-километровият Айтоски проход е в неприятно положение, само че обновяването му ще е готово през 2020 година
9 юли 2018
" Станилов " може да завоюва тунела " Железница " с оферта от 174.5 млн.лв.

За обособен метод от 720 метра преди най-дългия тунел в страната най-хубавата оферта е от 26.7 млн лева
6 юли 2018
Фаворити да строят пътя до Калотина са " Щрабаг " и ГБС

Предложените цени са 9.5 и 5.7 млн. лева на км, а множеството претенденти изобщо не бяха позволени до отварянето на ценовите предложения
2 юли 2018
Нов половин милиард за обичаните строители

Обявените разноските за поправки на Агенция " Пътна инфраструктура " се усилват с 50%, само че необявените евентуално ще са доста повече
29 юни 2018 Едно от първите и най-видими въздействия, които климатичните промени ще провокират в инфраструктурния бранш, е замяната на добре познатия ни черен асфалт с бял. Ако хората желаят да се усещат по-комфортно в бъдещите жеги, изключително в градската среда, ще би трябвало да измислят по какъв начин да създадат улиците по-светли. Температурата на пътните настилки могат да доближават 55 - 60 градуса, което с изключение на разрушително влияние върху самия асфалт в допълнение нагрява близките здания. В резултат разнообразни изследвания сочат, че единствено поради това междинната температура в градовете е с 2 градуса по-висока от тази отвън тях.

За да се оправят с този проблем, през предишното лято управляващите в Лос Анджелис безусловно боядисаха част от улиците в мегаполиса с бял разтвор на основата на асфалт - CoolSeal. Замерванията демонстрират, че белият цвят намалява температурата на асфалта с 10 градуса. Тази година и Атина възнамерява да употребява новаторския бял материал за покриване на някои от пешеходните зони и улици в града.

Според плана на Еврокомисията PESETA, който преглежда икономическото влияние на изменението на климата в секторите на стопанската система, въздействието на така наречен термичен стрес върху пътната настилка ще се усили доста след 2040 година в Южна и Югоизточна Европа. Това ще наложи адаптирането на асфалтовите смеси към новите температурни крайности, което обаче неизбежно ще докара до повишение на разноските за пътна инфраструктура.

Същото важи и за жп превоза, за който при огромни горещини се постанова мощно ограничение на скоростта. " Специално за нашата страна геометричните трансформации на стоманеният път се обрисува да оказват значително въздействие, което значи, че ще има фрапантно повишение на разноските за справяне с този вид проблем ", се споделя в разбор на Министерството на околната среда и водите. Жегата може да и да бъде казусът на идната година, само че тази наред са дъждовете. След няколко случая на блокирани за няколко седмици значими автомагистрали след наводнения Германия стартира интензивни изследвания на пътната си мрежа. Целта е да се разпознават рисковите сектори и до 2030 година главните опасности да бъдат минимализирани. Сред концепциите е да се разработят нови асфалтови смески, които да са по-устойчиви на високи температури и водна ерозия, както и да се проектират инженерни решения за отбрана на застрашените пътища и уреди от наводнения, свлачища и прочие

Не по-малка е заплахата, която основават климатичните промени, за постройките. Резките температурни промени, изобилните дъждове, ураганните ветрове и почвената ерозия може да доведат до разрушение на остарели постройки и до нараснали разноски за поддръжка на по-новите. Конкретно за България проблем съставлява и това, че доста от жилищните блокове в градовете ще са в края на виталния си цикъл към 2040 година, когато се чака въздействието на климата да стане още по-осезаемо.

Едно от вероятните решения е да се слагат наложителни условия към строителството на нови здания, които да включват озеленени покриви, които освен задържат дъждовната вода, топлоизолират, усъвършенстват микроклимата, само че са местообитания на растителни и скотски типове. Впрочем цялостното градско озеленяване може да спести обилни средства от създаване на отводнителна инфраструктура за дъждовните води, както и от ограничения за понижаване на температурните амплитуди и замърсяването на въздуха.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР