Част от Съединените американски щати изчезна от картата: остров в

...
Част от Съединените американски щати изчезна от картата: остров в
Коментари Харесай

Изчезна един от островите в Хаваи

Част от Съединените американски щати изчезна от картата: остров в щата Хаваи беше безусловно премахнат от мощен вихър, съобщи английският в. " Гардиън ".

Източният остров - дълъг 1 км и необятен 120 метра - над коралов риф бил премахнат от урагана Уалака.

Учени потвърдиха изгубването му и демонстрираха сателитни фотоси, направени преди и след урагана.



Чип Флетчър - професор по науки за земята в Университета на Хаваи и сътрудниците му създали откритието, до момента в който изследвали видеокадри, снимани с дрон, и вземали проби от пясъка и коралите, с цел да дефинират възрастта на острова и да преценяват вероятностите с оглед климатичните промени.

" Островът беше евентуално на 1000 или 2000 години. Бяхме там през юли и да го загубим тъкмо в този момент е в действителност неприятен шанс ", разяснява Флетчър.

" Искахме да го изследваме и бяхме толкоз разочаровани, че го няма, само че, въпреки това, научихме, че тези острови са доста по-застрашени, в сравнение с смятахме. Мислех, че островът ще се резервира още десетилетие или две, само че се оказа, че той е доста по-крехък, в сравнение с чаках. "

Той е вторият по величина в северозападния атол. Крайбрежието му е дом на 96% от хавайските зелени костенурки – скотски тип, заплашен от изгубване. Той играеше значима роля за запазването на тюлените монаси, от които са останали единствено към 1400.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР