Част от съдилищата в България не са доволни от т.нар.

...
Част от съдилищата в България не са доволни от т.нар.
Коментари Харесай

Оплаквания от съдилища и съдии от новата електронна съдебна система

Част от съдилищата в България не са удовлетворени от така наречен Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС). Според недоволства, адресирани до правосъдната гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), системата е прекомерно тромава и основава закъснение в работата на съответния съд,.
Съгласно недоволствата, системата е прекомерно комплицирана и това бави осъществяването даже на обикновени задания. Като образец съдии сочат, че един час е лишило разпределението на четири каузи. Около 15 минути лишава регистрирането на едно дело. Ако това не бъде поправено, магистрати се притесняват, че работата на най-натоварените съдилища като СРС, на процедура ще блокира.
 Новото електронно ръководство на съда започва пилотно до края на юни Новото електронно ръководство на съда започва пилотно до края на юни
Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС), финансирана по Оперативна стратегия " Добро ръководство ", стартирана от предния състав...
Отделно има сигнал и, че при повече съдилища, които по едно и също време влизат в ЕИСС, тя почва да работи по-бавно - евентуално поради натовареността.
В последните седмици във Висш съдебен съвет непрекъснато постъпват писма и сигнали от съдии, които показват проблемите и упорстват за незабавното им разрешаване. Това накара трима членове на Съдийската гилдия – Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров, да изискат привикване на изключително съвещание на кадровия орган, на което да бъдат разисквани тревожните сигнали от съдилищата. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е свикал съвещание за 25 август. Те ще обсъдят разновидности за облекчение на работата по отношение на полагането на електронния автограф.
Негативните сигнали обаче не идват отвред. Някои съдилища като Софийския апелативен съд, окръжните съдилища в Плевен и Сливен, районните в Русе, Варна, Сливен и Несебър са удовлетворени от системата, споделят единствено, че имат потребност от в допълнение образование и подпомагане от разработчика – компанията " Информационно обслужване ".
Единната осведомителна система на съдилищата е създадена по план по Оперативна стратегия " Добро ръководство ". Целта е посредством нея съдилищата да преминат напълно към електронна обработка на делата като това е основна крачка към реализирането на електронното правораздаване. В системата са включени всички налични деловодни системи, тази за инцидентно систематизиране на делата и за отчитане на натовареността. Има връзки и с други като Бюрото за съдимост, Единната система за противопоставяне на престъпността и така нататък Иначе ЕИСС се състои от общо 38 модула – 19 функционални и 19 систематични.
 Иванчева и Петрова със сигнал по какъв начин може да е манипулиран изборът на съдии по тяхното дело Иванчева и Петрова със сигнал по какъв начин може да е манипулиран изборът на съдии по тяхното дело
Сигнал за нарушавания при инцидентния избор на правосъдни сформира до четири институции от правосъдната власт (Висшия правосъден съвет, Инспектората...
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР