Част от родителите от ромската махала в Сливен не пуснаха

...
Част от родителите от ромската махала в Сливен не пуснаха
Коментари Харесай

След истерията в Сливенско - ситуацията се нормализира, но има и отсъстващи деца

Част от родителите от ромската махала в Сливен не пуснаха децата си в клас и във вторник. Според просветителния министър Красимир Вълчев обстановката въпреки всичко се възстановява, процентът на отсъстващи не е огромен, а представители на институциите работят с родителите, с цел да разсеят страховете им и да ги убедят, че учебното заведение не е рисково за децата им.

Ден по-рано две учебни заведения в Сливен и едно в близкото село Тополчане, в които има деца главно от ромски генезис, бяха опразнени за минути от паникьосани родители поради подправена вест за отнети от " обществените " малчугани. Властите отхвърлиха информацията и оповестиха, че в кварталите с ромско население се спекулира със страховете от страна на " добре проведени групи ". Те всяват суматоха, манипулирайки хората, че държавното управление има проект да лишава деца от фамилиите им и по тази причина прокарва документи като оттеглената Стратегия за детето. Такава акция от месеци тече в обществените мрежи, а на няколко пъти в огромните градове в страната бяха проведени и митинги. В последните дни емисари обикаляли ромските квартали в страната, с цел да плашат хората, че ще им вземат децата.

Във вторник министър председателят Бойко Борисов обвърза пропагандните акции с идните избори. Образователният министър пък сподели, че още не е ясно кой е създател на операции и всяването на суматоха, само че нервността тръгнала от обществените мрежи, където родителите почнали да получават клипове, в които се лишават деца. Според него роля в пропагандата имат тролове и пастори в ромския кв. " Надежда " в Сливен, а обстановката се употребила и политически.

Докато хората се успокоят, учителите няма да пишат отсъствия на децата. Натрупването на неизвинени отсъствия води до прекъсването на детските за година.

Авторът на психозата се търси
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР