Част от разминаването между регионите идва от структурата на икономиките

...
Част от разминаването между регионите идва от структурата на икономиките
Коментари Харесай

ИПИ: Регионите със силни икономики дърпат нагоре и периферните общини

Част от разминаването сред районите идва от структурата на стопанските системи им - селското стопанство нормално господства в едва развитите общини.

© Цветелина Николаева Още по тематиката
Бургас интензивно търси IT вложения

Това е една от областите, в която градът ще търси развиване, стана ясно на първото събитие от поредицата " Капитал Градове "
29 мар 2018
Европейски Съюз дава 109 млн. евро за 74 плана сред България и Румъния

Средствата са за пътища в северната част на страната, избавителни центрове и други
25 мар 2018
Южна България е произвела 75% от Брутният вътрешен продукт през 2016 година

Столицата е виновна за най-големия дял от основаната стойност в страната, само че Стара Загора води по напредък
28 яну 2018
Защо някои райони в България се развиват, а други не

Уроци от двадесетте най-активни центрове от икономическата карта на ИПИ
26 яну 2018 Нивата на приходите в общините, които са част от стопански мощните зони в страната, се сближават. Такъв образец е Пловдив и районът, където разликите сред възнагражденията в града и останалите обитаеми места са изключително дребни поради индустриалните зони и високата трудова миграция. Това демонстрира проучване на Института за пазарна стопанска система за въздействието на икономическите центрове върху развиването на периферните общини. От ИПИ показват, че бизнес интензивността в страната е съсредоточена в 20 районни центъра, които са ситуирани на към една трета от територията на България и са произвели 86% от продукцията в стопанската система.

Периферни общини vs. тези отвън центровете

Един от плюсовете за общините, които са ситуирани покрай мощните стопански центрове, е, че имат по-добра демография. Когато хората могат всекидневно да пътуват за работа до близко обитаемо място с по-висок стандарт, те по-трудно вземат решение за трайно изселване. " Това от своя страна поддържа живи по-малки и стопански изостанали обитаеми места, които са част от периферията на мощни стопански центрове ", показват от ИПИ.

Икономическите индикатори на сходни общини също са малко по-добри спрямо райони, в които няма градове с развъртян бизнес: повече създадена продукция, по-ниска безработица, повече вложения, малко по-високо приблизително възнаграждение. Има и изключения. Например по Черноморието приходите в периферните на мощните центрове региони са с една трета по-ниски.

Повече промишленост и ИT, по-благоденстващи райони

Друга забележителна разлика сред общините идва от структурата на самите стопански системи. В регионите отвън стопански мощните градове делът на селското стопанство е сензитивно по-голям, до момента в който в регионите на центровете господства преработващата индустрия. Секторът на осведомителните и информационните технологии дружно с аутсорсинга пък се нареждат най-вече в икономическите ядра.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР