Част от ракета на SpaceX, която преди седем години е

...
Част от ракета на SpaceX, която преди седем години е
Коментари Харесай

Астроном: Ракета на SpaceX ще удари Луната

Част от ракета на SpaceX, която преди седем години е изоставена в Космоса след довеждане докрай на задачата си, ще се разбие в Луната през март, настояват специалисти. Апаратът или така наречен бустер бе изстрелян през 2015 година, с цел да изведе в орбита спътник на НАСА, наименуван Deep Space Climate Observatory, съобщи „ Франс Прес “.

Оттогава второто равнище на ракетата плава в така наречен безредна орбита, съобщи астрономът Бил Грей. Именно той е пресметнал курса на галактическия отпадък към естествения ни сателит. През януари бустерът е минал покрай Луната и е трансформирал орбитата си.

Седмица откакто степента на ракетата се приближи до Луната, Грей я следи още веднъж и заключава, че тя ще се разбие в тъмната страна на галактическото тяло на 4 март с над 9 хиляди км в час. Точното време и място на удара може леко да се променят от първичната прогноза, само че се счита, че конфликт ще има навръх тази дата.

Астрономът приканва феновете да се причислят към наблюдението на бустера. Той следи придвижванията на галактически отпадъци от този тип от към 15 години. „ Това е първото несъзнателно лунно влияние, което имаме “, разяснява Грей.

Джонатан Макдауъл, който също е астроном, споделя, че е допустимо сходни неща да са се случвали и преди, само че неусетно. „ Има минимум 50 обекта, които са били оставени в дълбока околоземна орбита през 60-те, 70-те и 80-те години… Не сме ги проследявали “, сподели той.

Ударът на парчето от ракетата на SpaceX с тегло 4 тона няма да бъде очевидно от Земята в действително време, само че ще остави кратер, който учените могат да следят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР