Част от противоепидемините мерки срещу разпространението на новия вариант на

...
Част от противоепидемините мерки срещу разпространението на новия вариант на
Коментари Харесай

Петков и Кунчев отрекоха да иде локдаун, обещаха спокойно лято, но маски ще има

Част от противоепидемините ограничения против разпространяването на новия вид на ковид се стягат, а по-късно през днешния ден или на следващия ден ще има конкретика. Не иде тирада обаче за локдаун и затваряне на бизнеси и паркове, както беше преди време, а за налагане на наложително носене на маски в лечебни заведения и обществени домове, както и за следене на обстановката изкъсо и опция за смяна.

Премиерът Кирил Петков изясни, че има нарастване на броя болни, само че българите могат да чакат " умерено лято`, без да се стига до драми.

Главният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев добави, че макар възходящата заболеваемост от COVID-19, обстановката в този момент е радикално друга, защото новите разновидности протичат по-леко и по-малко хора влизат в болница. " Освен това в този момент сме много по-подготвени имаме ваксини, имаме антивирусни средства, лечебните заведения знаят къде какво могат да открият, самите лекари знаят по какъв начин да лекуват ".

По думите му при установяване на ограниченията съществена роля има коефициент, който включва заболеваемостта и натовареността на здравната система. " Днес да вземем за пример имаме с към 100 случая по-малко от през вчерашния ден ", даде за образец Кунчев.

Той заяви, че в сряда у нас е била извършена среща на епидемиолози от всички балкански страни, на която са били сравнявани пандемичните проекти на всяка страна.

Аз бях безпределно изумен да видя какъв брой идентични са проблемите, изискванията и какъв брой сходен е метода при налагането на ограничения. До огромна степен процентът на ваксинираните е подобен с нашия, отношението на популацията е сходно, както и това, че бързо се популяризират подправени вести. Много сме идентични, установи епидемиологът.

По въпроса за безплатното тестване на инфектираните с ковид той бе безапелационен, че когато става дума за контрол над заразна болест всевъзможни ограничавания на опциите за диагностика са нездравословни. Доц. Кунчев заяви, че е предложил на НЗОК и БЛС да бъдат върнати безплатните PCR проби при персоналните лекари.

Главният здравен контрольор регистрира възобновление на интереса към имунизациите и предвижда пик през август. Според него е доста малко евентуално да се стигне до затваряне на обекти.

Започва да се нагнетява напрежение, а не виждам съображение за това. Вярно е, че случаите се усилват, само че към момента по-голяма част от районите в страната са в нулев стадий от проекта за справяне с пандемията. Няколко от тях са в първи стадий, в който се планува само носене на маски в здравни заведения - за София и Враца става въпрос най-много, изясни Кунчев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР