Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България и

...
Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България и
Коментари Харесай

Татари и фашисти скандират в Охрид преди откриването на българския клуб в града

Част от протестиращите носят плакати с надписи против България и с апели против Европейския съюз

Няколкостотин души скандират " българи татари и фашисти " пред постройката, където би трябвало да бъде открит публично българският клуб " Цар Борис III “ в Охрид, съобщи кореспондент на БГНЕС. Срещу постройката хвърлят яйца и камъни. Част от протестиращите носят плакати с надписи против България и с апели против Европейския съюз, който подкрепял " фашистките претенции на България ".

Протестът публично бе подсилен персонално от водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който прикани за " всеобщо присъединяване в митинга против откриването на българския клуб " Цар Борис III ". Към апелите за присъединяване в митинга се причисли и проруската групировка на Димитър Апасиев " Левица ".

Мицкоски и Апасиев бяха главните уредници на митингите против френското предложение за започване на договаряния за участие на РСМ в Европейски Съюз това лято. По време на митингите имаше вулгарни и обидни квалификации както против България, по този начин и против целия Европейски Съюз и по-специално против Франция. Имаше опит за арестуване на един от участниците в тълпата, само че служителите на реда се отхвърлиха да го арестуват. Българите, откриващи клуба, по никакъв метод не предизвикаха тълпата, описа пред БНР Атанас Величков от „ Трибуна МК “. Официалната политика и тези, които вършат митингите – и властта, и опозицията, се оправдават с имената на клубовете, обясни той.

„ Това обаче е неистина. Каквото и име да се постави, ще е проблем за антибългарската агитация. България постоянно търси грешката в себе си. Ако се срамим от историческите си персони, тогава ще има проблем “.



Основният проблем не са тези 100 - 200 индивида, проведени от проруските партии тук, съобщи Величков. „ Проблем е, че в Македония няма разделяне в политическия и медийния хайлайф във връзка с България. Ако не желаеха това да се случи през днешния ден, то нямаше да се случи. Всички медии са антибългарски насочени, без значение дали са опозиционно настроени ли или са близки до властта. Те настояват, че България желае да им вземе историята. Просто опозицията е по- радикална “.

Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие сред националните тимове на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни викания против страната ни. По мотив на апелите за митинги против откриването на българския клуб в Охрид преди два дни българският министър на външните работи Николай Милков прикани " реакциите да бъдат премерени ". " Добре е да бъдем невъзмутими, да мислим преди да приказваме и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия контракт за добросъседство планува ", сподели още Милков.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на управлението на тази партия Антонио Милошоски заяви, че той персонално през днешния ден ще внесе в Народното събрание " проекто-закон забраняваш основаването и регистрирането на сдружения, които имат директна връзка с Третия Райх и фашисткия режим ".
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР