Част от проектите, предвидени в , ще отпаднат или ще

...
Част от проектите, предвидени в , ще отпаднат или ще
Коментари Харесай

Част от проектите в Плана за възстановяване и устойчивост няма да се реализират

Част от плановете, планувани в , ще отпаднат или ще бъдат изменени. Това заяви в сряда на брифинг в Министерския съвет финансовият министър Асен Василев .

Причина за това е смяната на финансовата рамка на проекта през 2022 година Тогава Европейската комисия понижи средствата за България с 1.1 милиарда лева поради по-доброто показване от предстоящото на стопанската система в пандемията от ковид. В случая става въпрос за 18 плана .

" 30% от средствата в Плана за възобновяване зависеха от това какъв брой добре са се възстановили стопанските системи и през 2022 година по формула, която е контрактувана още при основаването на Плана, 24 от 27 страни изгубиха средствата ", сподели Асен Василев.

Той изясни, че засегнатите планове са такива, които е трябвало да бъдат във фаза на осъществяване - или готови, или пуснати поръчки, или определени реализатори, само че през последната една година държавно управление не е съумяло да ги вкара в тази фаза.

Сред тях е и планът за създаване на парк за акумулатори за предпазване на електрическа енергия. Той възлизаше на 1,6 милиарда лева , предопределени за построяването на държавен мрежови оператор. След измененията планът към този момент е на стойност 500 млн. лева , с които ще се субсидират компании, искащи да си изградят система за предпазване на ток.

Друг обиден план е протонният център за лекуване на онкозаболяване, за който в проекта бяха планувани 188 млн. лева При него има забавяне от година, което не разрешава той да бъде осъществен в период.

Василев изясни, че измененията не са част от предоговарянето, което по негови думи ще стане след консултация с Народното събрание и се чака да завърши до края на тази година. То е обвързвано с проектите за обективен преход за регионите, които сега са свързани с въгледобив.

Те ще бъдат обсъждани в петък на изключително съвещание на Министерския съвет и би трябвало да бъдат изпратени в Европейската комисия до края на месеца.

" Който е последният вероятен период за приемане на териториалните проекти. Моята персонална позиция там е, че България би трябвало да се възползва от тези средства ", сподели той.

от българското държавно управление на 15 октомври. Ден по-рано Министерският съвет, откакто няколко пъти беше отлаган и преработван в последната половин година.

Досега България е получила единствено първото заплащане по ПВУ на стойност от 2,7 милиарда лева За да изиска второто, страната, от които най-вече са в областта на енергетиката.

В края на юни министър председателят на България Николай Денков заяви, че задачата на държавното управление ще бъде второто заплащане по по Плана за възобновяване и резистентност ( ПВУ ) да пристигна до края на годината.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР