Част от причините за смъртните случаи при COVID-19 се дължат

...
Част от причините за смъртните случаи при COVID-19 се дължат
Коментари Харесай

Доц. Шиваров: Прекалено силният имунен отговор на коронавируса може да е проблем

Част от аргументите за смъртните случаи при COVID-19 се дължат на свръхреакция на ковид. Това съобщи доцент Велизар Шиваров, който работи в лабораторията по Клинична имунология в " Софиямед ".
Доцентът увери пред Българска национална телевизия, че при по-голяма част от хората имунната система работи доста добре, щом доближаваме умерено до живот от 80 години. И добави, че част от имунният отговор против COVID-19 може да се повлияе от витамин D, само че Шиваров не видя щета от приема на този витамин.
Много малко са доказателствата какво би ни помогнало като предварителна защита. На този стадий няма нещо изрично като стимулант, което да оказва помощ, по думите на учения.
Не ми харесва модата имуностимуланти. Много постоянно това са субстанции с неразбираем генезис и сегменти. Имунният отговор е нещо доста комплицирано, това е система и при предизвикателство се употребяват разнообразни модули от нея. Затова е доста значимо да се знае кои модули противодействат на ковид, заключи Шиваров. Той насочи вниманието към прилепите – в случай че приемем, че тази популация е контейнер на настоящия ковид, то там съществена роля играе. С други думи, прекалено мощният имунен отговор може да провокира така наречен цитокинова стихия.
Имунният отговор зависи значително от нашата генетична информация , акцентира доцентът. Според него, всичко зависи от това какъв е отговорът на съответния патоген – човек генетично може да е по-устойчив на един патоген, а при различен – не толкоз резистентен.
Колкото до децата и реакцията им против COVID-19, доцентът допусна, че тяхната имунна система в действителност не е изпитала така наречен кръстосана реакция на вируси и един тип няма товар.
Що се отнася до плановите имунизации на децата, доцент Шиваров го видя като доста комплициран – поради това какъв брой мощно реагира имунната система на дадена ваксина. Лекарят счита, че съвсем всички модерни ваксини не провокират мощен отговор на имунната система. Спрямо моментната картина, Шиваров вижда като доста дребен шансът имунната ни система да се сблъска хем с ваксина, хем с ковид.
По въпроса оказва помощ ли БЦЖ против ковид, доцентът сподели, че има нови изследвания при мишките, съгласно които имунизацията пособия за произвеждане на повече кафези, способни да се борят по принцип с вирусни инфекции.
За край доцентът беше безапелационен – светът в никакъв случай не е бил по-подготвен да се бори с такова заболяване. Може би ще отнеме повече време, в сравнение с ни се желае, предизвести обаче Шиваров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР