Част от общините няма да могат да си позволят да

...
Част от общините няма да могат да си позволят да
Коментари Харесай

Някои общини не могат да плащат на АПИ, за да освободят покрайнините си от винетки

Част от общините няма да могат да си разрешат да заплащат на АПИ, с цел да бъдат освободени някои зони от винетки. Това съобщи пред БНР Донка Михайлова, заместник-председател на Националното съдружие на общините и кмет на Троян.

Процедурата наподобява по този начин - документално искане до ръководителя на Агенция " Пътна инфраструктура ", предоставяне на единодушие и сключване на съглашение за прилагане на съответните сектори от републиканската пътна мрежа, изясни Михайлова.

" Републиканската и общинската пътна мрежа са съизмерими като дължина, а разликата във финансирането им е в пъти. Общинската пътна мрежа някак си остава настрана, остава в извънредно неприятно положение и би трябвало да се търси съгласно нас една кардинална смяна ", сподели Михайлова.

Тя е безапелационна, че е належащо редовно решение, а не решение на парче, за обособени пътни сектори.

На вчерашното държавно съвещание от обсега на винетките бяха извадени 155 км пътища към София и Варна. Водят се договаряния с още 12 общини.

Подходът е чудноват и не е обединен, на нас ни се желае той да е обективен за цялата страна, сподели в предаването Донка Михайлова. " Различни сътрудници са получили друга информация от регионалните пътни ръководства за разнообразни цифри ", посочи тя.

" Със сигурност можехме да реагираме по-навреме, изключително в случай че имахме ясни правила за това по какъв начин ще става освобождението и при какви условия. За страдание такава информация ние получихме предходната седмица ", сподели кметът на Троян.

Конкретно за Троянско настояванията касаят сектори не по-дълги от 400 метра, посочи кметът.

" Участъци, които свързват две обитаеми места или свързват обитаемото място с регион, в който хората отглеждат плодове, зеленчуци и имат свои икономически постройки. Много постоянно при нас дистанцията сред обитаемоте места в планинската част на общината е доста малко. Много от хората пазарят примерно в прилежащото обитаемо място ", изясни кметът на Троян.

Това е повода да желаят освобождение от винетни такси на пет сектора с разстояние по-малко от 400 метра.

Повечето от хората в тези обитаеми места имат годишни или месечни винетки, само че тук става дума за най-бедните, които не могат да си ги разрешат, акцентира Донка Михайлова. " Хора, които просто би трябвало да минат няколкостотин метра, с цел да отидат примерно до градината, която обработват в непосредствена непосредственост до обитаемото място, в което живеят ", повтори Михайлова.

Ще има спомагателни огледи по места поради извадени табелки оттатък махалите.. " В тези обитаеми места става дума за една безспорна неправда, при която в случай че табелата не бъде преместена, хората ще би трябвало да заплащат винетка, с цел да отидат да си купят самун в селския магазин ", добави кметът на Троян. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР