Част от настоятелствата на училищата са се превърнали в черни

...
Част от настоятелствата на училищата са се превърнали в черни
Коментари Харесай

Училищни настоятелства се превърнали в черни каси

Част от настоятелствата на учебните заведения са се трансформирали в черни каси и се употребяват за събиране на доходи от родителите, които обаче не отиват в бюджета на учебното заведение. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред парламентарната просветителна комисия, която изслушваше управлението на министерството за абсурда в Софийската математическа гимназия (СМГ).

Министърът разгласи, че към този момент е изпратено писмо до шефовете на учебните заведения в страната " да се въздържат да събират пари посредством настоятелствата ". В него се давали и инструкции, че средствата от действия, за които се употребяват ресурсите на учебното заведение, би трябвало да постъпват в бюджета му. Става въпрос главно за курсове, които се провеждат в постройките на учебните заведения.

Вълчев е изпратил и писмо до министъра на финансите, в което се желаят инспекции на настоятелства, защото просветителното ведомство не може да ги управлява. Това обаче могат да създадат данъчните.

Според Вълчев част от настоятелствата, които са организации с нестопанска цел, правят стопанска активност, за която употребяват постройките на учебните заведения, само че приходите от тази активност не отиват в бюджета на учебното заведение.

Изказването на министъра беше предизвикано от въпроси на депутати по отношение на разразилия се през последните месеци скандал в СМГ. Той стартира с уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. След митинги на родители в отбрана на едната и другата страна в спора се стигна до инспекция от страна на просветителното министерство и уволнението на шефа Антони Стоянов.

Пред депутатите Красимир Вълчев изясни, че някогашният към този момент шеф преди време алармирал, че приходите от подготвителните курсове в гимназията се събират от учебното настоятелство и не отиват в бюджета на учебното заведение. " Това не е редно ", разяснява Вълчев.

Бившият шеф разгласи, че от 2006 година курсовете в гимназията се менажират от настоятелството. " Аз нямам срещу, само че в бюджета на учебното заведение не отива и стотинка. 10 индивида вземат решенията. Петима от тях са към Петя Тодорова ", изясни Стоянов.

По време на съвещанието на комисията по този начин и не стана ясно за какви средства на година става въпрос. Беше оповестена единствено неофициалната информация, че предходната година по това перо са постъпили към 1 млн. лева

Точни суми не показаха и представителите на настоятелството, които участваха в Народното събрание. Цитираха единствено средствата, които са дали за поправки в постройката на гимназията - към 200 000 лева Отделно се давали пари за присъединяване на възпитаници от гимназията в надпревари и се плащали възнаграждения на учителите, които водят курсовете. Според представителите на настоятелството към този момент някогашният шеф имал цялостна информация за работата на сдружението.

Финансовият доклад на настоятелството за 2016 година към момента не е оповестен. В този за 2015 година се вижда, че приходите от просветителни услуги са 873 000 лева Около 560 000 лева от тях са били дадени за заплащания на възнаграждения и средства по цивилен контракти. 140 000 лева са изразходвани за ремонт.

Проблемите с осчетоводяването на спомагателните средства, събирани в гимназията, са и един от претекстовете за освобождението на Стоянов. Проверка на активността му открила, че липсват счетоводни документи и правилник при събирането от учениците на такса правоучастие в надпревари и такси за подготвителни курсове, както и за набирането и документирането на дарения. От Регионалното ръководство по образованието са уведомили способените органи и Столичната община за тези пропуски.

Иначе тематиката беше използвана от депутатите политически. Народните представители от ГЕРБ в комисията използваха случая да похвалят просветителното министерство за реакцията му по случая - отстраняването на шефа. Тези от Българска социалистическа партия пък видяха систематични проблеми, които ведомството не можело да реши съответно. И ръководещи, и съпротива обаче са на мнението, че споровете в учебното заведение унищожават репутацията му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР