Част от короната на Наполеон Бонапарт - златен лавров лист,

...
Част от короната на Наполеон Бонапарт - златен лавров лист,
Коментари Харесай

625 000 евро за 6-трамов златен лист от короната на Наполеон Бонапарт


Част от короната на Наполеон Бонапарт - златен лавров лист, бе продадена на търг аукционната къща Osenat във френския град Фонтенбло за 625 000 евро.

Сумата, препоръчана за изящния лист, който тежи единствено 6 грама, доста надвишава предстоящите 100-150 хиляди евро. Лотът притегли огромен интерес от колекционери от целия свят.

Тържественото коронясване на Наполеон става в катедралата Нотр Дам на 2 декември 1804 година. За церемонията по приемането на купата император, бижутерът Мартин-Гиьом Биене е изработил корона, завита от златен лавров венец с 44 огромни и 12 дребни лаврови листа. Наполеон обаче считал, че такава корона е прекомерно тежка и ще стои изкривено на главата му. Той се опасяваше, че по време на тържествената гала тя ще се смени и ще се крие погрешно на главата си и наредил да се махнат от венеца шест листа.

Първоначално те се пазели от бижутера, само че един по един той ги подарил на шестте си дъщери. Само един от тях обаче е оживял до през днешния ден. Именно той беше разгласен за продажба на търг. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР