Част от контейнерите са изпусанали инертен газ, което е задействало

...
Част от контейнерите са изпусанали инертен газ, което е задействало
Коментари Харесай

Инцидент с газ в ”Квадрат 500” повреди скъпи картини frognews.bg

Част от контейнерите са изпусанали неподвижен газ, което е задействало алармата на охранителната система. В момента екипи на Националната изложба, Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " към МК и представители на " Пожарна сигурност " изследват събитията към изцидента. Има нанесени вреди - потърпевши са въздуховодите на инсталацията и фрагменти от окачения таван.

Аварията се е случила в едно от депата, където се съхраняват творби от началото на XX век. Няколко картини са съборени от стелажите и екип от реставратори изследва положението им сега.

Министерство на културата съобщи готовността си да покрие възможните разноски, породени от случая, откакто получи окончателния отчет за вредите.

" Квадрат 500 " е най-новата и най-голяма постройка на Националната художествена изложба, открита преди по-малко от 10 години - на 25 май 2015 година Автор на концепцията за експозицията е починалият акад. Светлин Русев. В 28 зали на четири равнища са изложени 1700 творби на български и задгранични художници от богатия фонд на галерията, който наброява над 42 000 музейни единици - българско изкуство от XIX и XX век, европейско от XV-XX век, мостри от Азия, Африка и Америка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР