Част от колекция“ е театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър

...
Част от колекция“ е театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър
Коментари Харесай

Спектакълът Част от колекция гостува във Варна

 " Част от сбирка “ е театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев и среща публиката със стихове, фрагменти и песни от неговата книга “Поздрави от мен Боговете ". Припомня част от най-емблематичните песни на групата " Нова генерация “ и бунтарския дух на Воев.

Спектакълът гостува във Варна на 31 август от 21 ч. на откритата сцена във вътрешния двор на Археологически музей – Варна. А по-късно феновете ща имат опция да споделят своите усещания и да поговорят с актьорите на по чаша вино.

" Част от сбирка " е театър, който " хваща " фена с вглъбеността, само че и бунтарския дух на поетичното слово, с пламенното любовно възприятие, само че и острия жлъч, с болката от самотата, само че и с сантименталният взор към звездите. Богатството и дълбочината на поезията и музиката на Воев са поднесени с подигравка на словото, хубост на акустичните аранжименти (цигулка, пиано, китара, кахон, укулеле) и тези тъкмо открити моменти, когато актьорите поставят перука или различен атрибут и към този момент магията на театралността напълно нахлува гневно в атмосферата на спектакъла.

Времетраенето на спектакъла е 1 ч. и 15 мин.

Билетите са в продажба онлайн на https://epaygo.bg/3463736714 или посредством поръчка на телефонен номер 0899462275.

Режисьор на " Част от сбирка “ е Иван Юруков (актьор от трупата на Народен спектакъл " Иван Вазов “). Той и взе участие в спектакъла, дружно с сътрудниците си Стоян Младенов (Малък градски спектакъл " Зад канала “), Николай Димитров (Театър " София) и Милен Апостолов (театрален композитор и диригент).

Екипът на спектакъла се познава и работи дружно от години - част са от група " Терпентина ", Николай и Стоян са били в един клас по Актьорско майсторство в НАТФИЗ - при проф. Снежина Танковска, а Иван е бил в НАТФИЗ по същото време, само че в класа на проф. Стефан Данаилов. Всеки има своята персонална история, обвързвана с творчеството на Воев и музиката на " Нова генерация ".

Животът на спектакъла " Част от сбирка " стартира през февруари 2020 от една изложба в София с малцина фенове и доста мощни страсти.

Пандемията повлиява на проектите на екипа, само че спектакълът се играе интензивно - най-вече на открити подиуми в разнообразни градове в страната.

Редица вълнуващи срещи с аудитория е имало на необикновени места като Епископската базилика в Сандански, римските остатъци “Сексагинта Приста " в Русе, Ловешката средновековна цитадела и други

Във Варна спектакълът гостува за повторно.

Димитър Воев е роден на 21 май 1965 година в София. Той е основателят, вдъхновителят и концептуалистът на рок-група “Нова генерация " и бе художествено събитие и пореден модернист, и то освен в региона на музикалния авангард. След непредвидената му гибел (само на 27 години) в неговите ръкописи са открити стотици стихотворения, писма, прозаични игри, сюжети и даже преводи на лирика.

Текстовете му звучат, като че ли ги е писал през днешния ден, в съпротива на всички тези неприятни мотиви, на които всекидневно ставаме очевидци в България. Текстовете му звучат също толкоз настоящо, колкото през края на 80-те.

Иван Юруков ще показа във Варна и своя режисьорски кинодебют – пълнометражния филм " До последния каприз ". Това ще се случи на 29 август от 16 ч. в зала 1 на Фестивален и Конгресен Център - Варна в границите на Международния кино фестивал " Любовта е Лудост “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР