Част от кейовата стена в Росенец е изградена без строителни

...
Част от кейовата стена в Росенец е изградена без строителни
Коментари Харесай

ДНСК: Част от кея в ``Росенец`` е незаконен |

Част от кейовата стена в " Росенец " е построена без строителни бумаги. Това е открила Дирекцията за народен строителен надзор при инспекция на документи и на място, предоставена от районния министър Гроздан Караджов.

ДНСК не е разкрила строителни бумаги в община Бургас, нито претенции за издаване на позволение за градеж за преустрояване и удължение на хидротехническо оборудване " Кейова стена ", построено в акваторията на Черно море.

Темата за плажа, който не попада като подобен " на хартия ", достъпът до който беше отсечен за жителите, притегли медийното и публично внимание след акцията на Христо Иванов на " Росенец ". Заради противозаконните обекти в лесопарк " Росенец " - по-известен като летния сарай на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, в 46-ия парламент беше основана краткотрайна комисия. През август шефът на ДНСК арх. Калинов заяви, че в дирекцията няма документи за градежа на кейовата стена. Тя се е нараснала през годините от 40 на 300 метра. Нов градеж е имало сред януари и април 2019 година, излиза наяве от сателитни фотоси на региона. От

През октомври 2021 година служебното правителство . за срутване на здания в сарая в " Росенец ". Тогава стана ясно,че  с изменение на кадастралната карта през 2020 година площта на кея е била увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м. Според скиците обектът се води аграрен парцел.

От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас е издадена схема на парцела, предопределен за пристанище, с вписан притежател „ Хермес Солар “ ООД през 2020 година Записано е, че парцелът се състои от две съществени елементи – северна и западна, построени на два стадия в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

При инспекцията на място от ДНСК е открито, че парцелът съставлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен пристан с Г-образна форма. Приблизителната дължина на оборудването е 280 метра и се състои от северна част - 175 м, и западна - около 105 м. Около 50 м от северната - дългата част на кейовата стена, е остаряло строителство. Бетонът е обрушен и тук-там има оголена, мощно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка. Новото строителство е цялата къса част и към 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се удостоверява от кадастралните скици и от сателитните фотоси. За новото строителство не са открити нужните строителни бумаги, в това число позволение за градеж.

ДНСК ще разпореди на външни експерти в детайли проучване, обхващащо и подводната основа на кейовата стена.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР