Част от хората мислят, че полицията е превишила правомощията си

...
Част от хората мислят, че полицията е превишила правомощията си
Коментари Харесай

Синдикатът на МВР: Действията на полицаите може да са брутални, но са законни!

Част от хората мислят, че полицията е надвишила пълномощията си при снощните митинги. Друга част счита, че са били прекомерно толерантни към протестиращите. Каква е истината?

Имам възприятието, че бяхме на разнообразни митинги - денем към обяд, след това вечерта и радикално друга експанзия след 22 ч. Трудно ми е да си го обясня, с изключение на с съзнателно проведена експанзия. На площада има доста стойностни хора, само че измежду тях проникват платени лица, с цел да се опорочат нещата. Това сподели за "България заран " Валентин Попов от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Според него с дейностите на провокаторите се измества фокуса на митинга.

"И за медиите е значимо към този момент какво се случва, по какъв начин работи полицията, а не за какво има митинг ", добави Попов.

"Когато не се извършват разпоредби на чиновниците на реда и има заплашен живот, те имат право да работят. Нарекоха ги пазачи на кого ли не, само че сътрудниците са там да пазят и протестиращите. Действията могат да бъдат и съвсем брутални, само че още веднъж законни. Те действаха професионално и твърдо ", настоя той.

"Ако дейностите на сътрудниците са законни, те са верни ", безапелационен бе Вергил Христов от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и добави ":

Всичко е съгласно експанзията, която се употребява против нас. Дали има майки, деца... На фрагментите ясно се вижда, че не тръгваме първо ние, до момента в който против нас не се види, че има очевидна експанзия. Докато няма дейности, които са в границите на физическото пострадване. Не е методът и това не е обикновено, да се изнасят ранени сътрудници от тълпата.

Той акцентира, че е имало очевидна експанзия на митингите, ориентирана най-вече към полицията.

"Да хвърчат бомбички - това би трябвало да е квалифицирано, няма по какъв начин да е инцидентно. Навсякъде се тиражира пикантен спрей, само че той е тестван лабораторно. Неговата реакция е да рефлектира върху очите и изважда човек за 5-10 мин от строй, само че не е рисков ", акцентира още Христов.

И добави, че е имало случаи, когато стачкуващ е пръскал със спрей под визьора служител на реда в лицето. Ежедневно чиновниците на реда се сблъсквали със обстановки, в които би трябвало да се вземат верни и бързи решения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР