Част от гражданските дела, водени от пострадалите от наводнението в

...
Част от гражданските дела, водени от пострадалите от наводнението в
Коментари Харесай

Започват дела за милиони левове заради наводнението в с. Бисер

Част от гражданските каузи, водени от потърпевшите от наводнението в с. Бисер, към този момент са планувани за разглеждане от Софийския градски съд, сподели инспекция на "Сега " в деловодството на съда. Очаква се някои от процесите да тръгнат през октомври, други през ноември и декември. При някои стартът е избран за януари и февруари следващата година.

Над 30 цивилен каузи са заведени в София против община Харманли и Министерството на защитата. Има и каузи за шестцифрени суми - едно от тях е за 500 хиляди лева, има и за над 100 хиляди лева Средната цена на исковете за към 70 хиляди лева Всички каузи са заведени от един и същи шуменски юрист ден преди февруари т.г. да изтече 5-годишната отминалост. Хасковското село бе пометено, откакто на 6 февруари 2012 година се скъса стената на язовир "Иваново ". Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди множеството постройки в селото и унищожи покъщнината.

Дни откакто изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат цивилен каузи за компенсации, прокуратурата повдигна обвиняване на Ирена Узунова - някогашен регионален шеф на Хасково. На 19 юли обвинителният акт против нея беше импортиран в Районния съд в Харманли. По принцип това е съображение да спрат делата за компенсации в очакване на дефинитивна присъда против Узунова. Магистрати позволиха, че прекъсването може да бъде анулирано от горната инстанция, защото исковете не са против регионалната администрация, а против МО и общината.

Исковите молби на потърпевшите са идентични. В тях се твърди, че с бездействието на виновните чиновници от общината и министерството, които са стопанисвали язовира, се е стигнало до сриването на язовирната стена. От МО оспорват исковете с аргумента, че язовирът не е негова благосъстоятелност и не го стопанисват. От общината обаче настояват, че МО има оборудването и по тази причина те не са могли да вършат нищо по него.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР