Част от делегацията от евродепутати и експерти от Европарламента в

...
Част от делегацията от евродепутати и експерти от Европарламента в
Коментари Харесай

Евродепутати: Корупцията в България е прекалено безнаказана

Част от делегацията от евродепутати и специалисти от Европарламента в България, която имаше за цел да изследва обстановката с върховенството на закона в страната, даде конференция за медиите.

Общото обръщение, което се споделя от делегацията е, че видяхме, че има доста проблеми, само че в същото време видяхме решителността на българите да се оправят с провокациите, заяви Българска национална телевизия.

Корупцията и свободата на медиите за нас са извънредно значими проблеми и те са преди всичко. Този проблем не съществува единствено в България, само че ми се коства, че тук има прекомерно доста безотговорност за корупцията. Корупцията разяжда обществото и страната. Тясно обвързвана с този проблем е свободата на медиите. Разследващата публицистика, сериозните, справедливи, самостоятелни медии са извънредно значими за обезпечаване на положително ръководство, по общо и битка с корупцията, в частност.

Разследването и предявяването на обвинявания и налагането на неоправдателни присъди за корупция за нас е проблем в България. Понякога няма следствие, а когато има - не води до нищо, което е неприятен сигнал за българските жители ", сподели ръководителят на делегацията София ин 'т Велд от „ Обнови Европа “, която е и ръководител на Мониторинговата група.

Дискриминацията, неравенството, изключването също са огромен проблем - малцинствени групи като ромите, езикови малцинства, хора от общността ЛГБТИ. Обсъдихме и въпросът за домашното принуждение над дамите. Настояваме за национално законодателство за протекция на дамите, добави София ин 'т Велд.

Нашата роля е да подкрепим процеса на промени и нашето внимание ще бъде ориентирано натам, добави още тя.

Важно е да предадем обръщение към българския народ - Европа е тук, гледа, слуша и ви поддържа, сподели ръководителят на делегацията. Тя акцентира, че това не е еднократно посещаване, а дълготраен ангажимент.

На конференцията участват Елена Йончева от групата на социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на зелените. На останалите депутати се е наложило да си тръгнат по-рано. София ин 'т Велд съобщи, че групата е била географски и политически уравновесена.

По време на двудневната си аудиенция членовете на Мониторинговата група към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи се срещнаха с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и основния прокурор Иван Гешев.

Това е първо посещаване на членове на Комисията по цивилен свободи в България. Освен с висши държавни и държавни чиновници те се срещнаха и с разнообразни цивилен организации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР