Част от държавите, като Азербайджан, някои балкански страни и Алжир,

...
Част от държавите, като Азербайджан, някои балкански страни и Алжир,
Коментари Харесай

Двайсет държавни лидери и над 40 министри ще участват в инаугурацията на Ердоган

Част от страните, като Азербайджан, някои балкански страни и Алжир, ще са показани на церемонията на равнище държавен глава, а други ще изпратят в Турция министри на външните работи. Сред присъстващите се чака да бъде и министър-председателят на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също идва на следващия ден в турската столица, с цел да участва на тържеството по случай встъпването в служба на Ердоган.

Дипломатическият трафик в Турция ще продължи и след церемонията, като първият посетител на турския президент в новия му мандат ще бъде президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед, показва " Йени шафак ". След двустранната си среща двамата президенти ще гледат дружно финала на Шампионската лига в Истанбул.

Ердоган завоюва балотажа на президентските избори с 52,18 % от гласовете против претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а Републиканският алианс към неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) получи устойчиво болшинство в Народното събрание. Това ще бъде трети мандат на Реджеп Тайип Ердоган на президентския пост, само че втори след въвеждането на президентската система на ръководство в Турция. Преди това Ердоган бе избиран за президент на избори през 2014 и 2018 година Преди да стане държавен глава Ердоган бе министър председател на Турция в продължение на над 11 години.

Реджеп Тайип Ердоган е роден на 26 февруари 1954 година в турския черноморски град Ризе като трето дете в фамилията на Ахмет и Тензиле Ердоган. Той има общо трима братя и една сестра. Когато е 13-годишен, фамилията му се мести в Истанбул.

Завършва религиозно учебно заведение " имам хатип ", а през 1981 година се дипломира от факултета по стопански и търговски науки в университета Мармара. Докато е в университета, се среща с Неджметтин Ербакан, който след това става първият министър председател ислямист на Турция, и стартира да се занимава интензивно с политика. През 1976 година е определен за ръководител на младежкото крило на ислямистката Партия на националното избавление, измежду чиито учредители е Ербакан. През 1983 година се причислява към Партията на благоденствието, основана от Ербакан, а на 27 март 1994 година е определен за кмет на Истанбул.

През 1998 година Ердоган е наказан на 10 месеца затвор за подстрекаване към религиозна ненавист поради декламиране на ислямско стихотворение на протест през декември 1997 година

На 14 август 2001 година става един от учредителите на новата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), чийто водач е и понастоящем. На 3 ноември 2002 година ПСР печели парламентарните избори в Турция с 34 %, а на идната година Ердоган става министър председател. Партията ръководи страната без спиране към този момент над две десетилетия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР