Част от данъците в Пловдив ще бъдат увеличени от догодина,

...
Част от данъците в Пловдив ще бъдат увеличени от догодина,
Коментари Харесай

Община Пловдив подготвя увеличение на данъците

Част от налозите в Пловдив ще бъдат увеличени от следващата година, оповестиха на конференция новоизбраният кмет Здравко Димитров (ГЕРБ) и отрасловият му заместител Илия Кирчев.

" Това се постанова поради финансовото положение на общината, което не е такова, както бе показано от предходното управление ", сподели кметът, представен от Българска телеграфна агенция. Предишният кмет на Пловдив Иван Тотев от ГЕРБ не получи поддръжката на ръководещата партия и не бе повдигнат за нов мандат на изборите за локална власт в края на октомври. Димитров през днешния ден разясни, че текат проверки на контракти, за някои от които няма обезпечено финансиране, макар че реализацията им би трябвало да стартира. По думите му следва други планове да бъдат преразгледани поради доста завишаване, като даде образец с плана за воден цикъл на града, който бил повишен с 10 млн. лв..

С 0.3 пункта се усилва такса битови боклуци за семействата - от 1.5 на 1.8 промила, което е повишаване с 1.20 лв. на месец за домакинство. За бизнеса този данък остава без смяна. Не се планува увеличение на налог здания, само че се предлага растеж на налога за прекачване на парцел - от 2.5 на 3%.

Повишение ще има и на туристическия налог. Ставките за стая в хотел с една звезда се усилва двойно - от 0.20 лева на 0.40 лева, за две звезди става 0.60 лева, за три звезди - 0.80 лева, за четири звезди 1 лев и за пет звезди 1.20 лева Намаление с към 10 пункта ще има на налог МПС за колите със стандарт Евро 5 и 6.

Малко след балотажа на локалните избори финансовият министър Владислав Горанов предизвести кметовете, че локалните налози са ниски и да не търсят държавното управление за незабавно и в допълнение финансиране, в случай че подхващат намаляването им. Още предходната година Горанов съобщи, че финансовата децентрализация на общините минава през налозите, чиято ниска събираемост е главен проблем.

Днес зам.-кметът Кирчев заяви, че събираемостта на приходите на общината е близо 78% и до края на годината тя няма да надвиши 80 на 100. Здравко Димитров пък заяви, че като мярка за стягане на финансовата дисциплинираност ще бъде подхванато заледяване на заплатите в локалната администрация, като се изключи минималните хонорари. Предстои и оптимизация на личния състав в общинските предприятия.

Предложението за смяна на локалните налози ще бъде оповестено за публично разискване на следващия ден (27 ноември). След като измине месец, то ще бъде прегледано от Общинския съвет на Пловдив.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР