Част от антикризисните мерки, които бяха обявени заради кризата с

...
Част от антикризисните мерки, които бяха обявени заради кризата с
Коментари Харесай

Държава, синдикати и работодатели ще обсъдят антикризисните мерки

Част от антикризисните ограничения, които бяха оповестени поради рецесията с цените на съществени храни и на горивата, към този момент провокираха неодобрение. В понеделник страната, синдикатите и работодателите сядат на една маса, с цел да обсъдят цялостния пакет от оферти.

Ден преди Националния съвет за тристранно съдействие да се събере, с цел да разиска антикризисните ограничения, които държавното управление предлага, синдикатите разкритикуваха част от плануваните финансови помощи. Според КНСБ 25 стотинки отстъпка за литър гориво няма да се усети от потребителите. От началото на месеца литър от най-масовият бензин А 95 се е повишил приблизително с 18 стотинки.

От „ Има подобен народ” упорстват за диференциран метод при ограниченията в рецесията.

На въпрос дали може да се случи 40% нарастване на парното, Любомир Каримански съобщи, че евентуално може, само че в случай че се подхващат ограничения, които са гъвкави и ориентирани към уязвими групи, могат да не се случат при най-бедните хора. „ Аз съм за понижаване на диференцирана основа, не може да продължаваме на калпак”, акцентира депутатът. Затова ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание е песимистичен за това какъв ще е резултатът от антикризисния пакет.

Според синдикатите отстъпката от 25 стотинки на литър при горивата няма да има никакъв резултат, тъй като цените не престават да се повишават. „ Мярката е оскъдна по своя темперамент от позиция на резултата й върху джоба на потребителите”, счита Любослав Костов от КНСБ. Икономистът счита, че обстановката е удобна за далавера на пазарите и акцентира, че олиото е поскъпнало с 43% към април, с към 23% храните, а хлябът – с 21%.

А при възрастните действителното нарастване на пенсиите няма да е с 20%, разяснява Костов.

„ Тези 60 лева, които до момента се даваха, ще продължат. Тях би трябвало да ги извадим пред скоби”, изясни специалистът. От КНСБ упорстват страната да откри метод за непосредствено стимулиране на семействата поради високите цени на тока.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР